Středočeský velvyslanec Marek Semerád v Bruselu končí

Brusel – Semerád již nebude zastupovat Středočeský kraj v Bruselu, vedení kraje s ním vypovědělo smlouvu. To je výsledek jednání hejtmanky Středočeského kraje Zuzany Moravčíkové v Bruselu. Ta po jednání s ním oznámila, že ve funkci velvyslance kraje v Bruselu končí ke 12. říjnu 2012. Semerád, který je krajským zastupitelem ČSSD a předsedou její kolínské organizace, zastupoval střední Čechy v Bruselu od vítězství sociálních demokratů v krajských volbách v roce 2008, mandát měl mít až do konce roku 2013. V minulosti byl Semerád kritizován za svůj devadesátitisícový plat. Smlouvu s ním podepsal poslanec a bývalý hejtman David Rath. Podle kritiků Semerádova práce neodpovídá jeho platu a „funkci dostal jako trafiku“. Semerád nařčení odmítá a tvrdí naopak, že jeho práce je pro kraj přínosná.

Semerád není jen politik, ale do loňska byl též podnikatelem, který dotace obstarával, a nyní je tak podezřelý ze střetu zájmů. Obvinění ale odmítá. Tématu se nedávno věnovali i Reportéři ČT. Semerádův odchod požadovala opoziční ODS, podle níž si od prosince 2008 do května 2012 přišel na 3,9 milionu korun a dalších 56 237 eur (zhruba 1,4 milionu korun). 

„Musím si tu dohodu nechat schválit krajskou radou. Uvidíme, zda to rada v pondělí schválí,“ uvedla Moravčíková k ukončení spolupráce se Semerádem, který v podzimních krajských volbách obhajuje svůj zastupitelský mandát. 

Hejtmanka je nyní v Bruselu na pracovní návštěvě. Chtěla mimo jiné prověřit, zda se krajské zastoupení vůbec vyplatí provozovat. Zatím se ale podle Moravčíkové rušit nebude, případně by o tom muselo rozhodnout nové vedení kraje. „Ale já si myslím, že to nějaký smysl má,“ dodala.

Marek Semerád pro ČT:

„Ke dni voleb končí celá středočeská rada, tím pádem považuji za svou povinnost skončit i já. To znamená, moje mise tady skončí 12. října. A nechám na rozhodnutí budoucí rady, zda budu pokračovat, nebo ne.“

Jak upřesnil bruselský zpravodaj ČT Bohumil Vostal, jednání trvalo asi hodinu a Semerád souhlasil, že ve funkci skončí. Ještě ráno přitom v rozhovoru pro ČT trval na tom, že má smlouvu do roku 2013 a nevidí jediný důvod, proč by měl svou funkci opouštět. Podle svých slov ji vykonával dle nejlepšího svědomí a vědomí. Byl připraven se i soudit o náhradu za svůj plat a odmítal kritiku, že v Bruselu tráví málo času a že jeho plat je přemrštěný. Nyní by měl dostat tříměsíční odstupné, pokud ho v pondělí schválí rada Středočeského kraje. Bude-li v budoucnu o jeho služby zájem, je prý připraven se na svůj post vrátit. „Já z funkce nebudu odvolán. Toto není odstoupení. To je dohoda, že skončím ke dni voleb,“ řekl.

Pro Středočechy tím ale trable v Bruselu nekončí. Unie dál vyšetřuje korupční kauzu bývalého hejtmana Davida Ratha. A co je nejbolestivější, kraj má pozastavené čerpání evropských peněz.

Vedení sociální demokracie již v červnu přišlo s tím, že Semerád by mohl zneužít informace nabyté ve veřejné sféře k soukromému podnikání. Zároveň se zařizováním dotací pro středočeské obce totiž měl poskytovat poradenství při čerpání dotací a výběru stavebních firem. Semerád ale již svou podnikatelskou činnost v prosinci 2011 ukončil a dále se podle vlastních slov věnoval pouze zastupování Středočeského kraje v Bruselu.

Čtyřiatřicetiletý Marek Semerád je úspěšný středočeský komunální politik. Od 24 let je starostou v obci Cerhenice a od třiceti také zastupitelem kraje. Předsedá kolínské organizaci ČSSD a zasedá i v jejím středočeském předsednictvu. Městys Cerhenice je díky Semerádově politice velmi úspěšný v čerpání různých dotací.

Na konci roku 2011 se rozhodl pouze pro komunální politiku a firmu Cui Bono, ve které měl padesátiprocentní zastoupení, prodal svému bývalému tajemníkovi z kolínské ČSSD, zastupiteli Kolína Lubomíru Nymburskému.