20 let vězení pro somálské piráty

Nairobi – V Keni odsoudili sedm somálských pirátů. Dostali dvacet let vězení. Skupinu pirátů dopadly už v roce 2009 dánské námořní síly. Ozbrojenci se ve vodách u Adenského zálivu pokusili unést srílanské rybářské plavidlo. I přes přítomnost mezinárodních námořních sil ve vodách kolem Somálska útoky pirátů stále nepolevují.

Jen loni vydělali somálští piráti na výkupném za unesené lodě rekordních skoro 150 milionů dolarů (2,8 miliardy Kč). Soudkyně keňského soudu upozornila, že vysoký trest pro odsouzené by měl působit jako odstrašující prostředek. 

Právník skupiny řekl, že jeho klienti byli ozbrojeni pouze noži a že se proti rozsudku odvolá. Případ je podle něj jen „dětská hra“ ve srovnání s incidenty, kdy údajní piráti stříleli z automatických pušek a zranili posádku. 

Piráti i přes přítomnost mezinárodních flotil dál přepadávají lodě v Indickém oceánu a v Adenském zálivu a komplikují tak dopravu na jedné z nejvýznamnějších námořních tras. Podle expertní zprávy pro Radu bezpečnosti OSN významné pirátské velitele do značné míry chrání somálské úřady. Naopak zájem mezinárodních institucí o ně je z hlediska sankcí a rozkazů k zatčení nedostatečný.