Židovské turisty z USA pobouřilo hitlerovské víno

Lago di Garda (Itálie) - Itálie znovu řeší skandál s vínem, na jehož etiketách se objevil vůdce nacistického Německa Adolf Hitler. Na lahve si stěžovala dvojice amerických židovských turistů, která je objevila v supermarketu v Lago di Garda na severu země. Italská prokuratura už zahájila vyšetřování kvůli podezření z propagace fašismu.

„Bylo to pro nás velmi šokující a překvapivé. Mohli bychom to považovat za projev neonacismu,“ říká americký turista Michael Hirsch, právník z Filadelfie. Ve městečku je ale také k dostání pivo s Adolfem Hitlerem, hned vedle fašistického diktátora Benita Mussoliniho. Americkému páru lahve s nacistickým vůdcem připomněly temnou stránku rodinné historie. Otec Hirschovy manželky se narodil v Československu a přežil Osvětim - na rozdíl od dalších členů její rodiny. „Otřáslo to se mnou. Není to jen urážka Židů, přestože jsme oba s manželem Židé. Je to urážka celého lidstva,“ říká Cindy Hirschová.

V Itálii prodávají víno s Hitlerem (zdroj: ČT24)

Po stížnosti amerického páru spustily úřady vyšetřování. Výrobce mohl být stíhaný za propagaci fašismu. Italský prokurátor Mario Schinaia ale poznamenal, že pro podobné případy by bylo potřeba vymyslet zločin z lidské hlouposti.

Víno s Hitlerem nebo s Mussolinim se v Itálii prodává už několik let. Tento fakt čas od času vyvolá skandál, který nicméně vždy utichne - a prodává se dál.