Panika vyhání z indického Bengalúru tisíce lidí

Bengalúru - Tisíce lidí původem ze severovýchodu Indie odjely v obavě z etnických útoků z města Bengalúru na jihu země. Podle indického ministra vnitra masový exodus podněcují fámy. Dodal, že nikomu nehrozí nebezpečí. Přes 400 tisíc lidí uprchlo po červencových střetech mezi příslušníky kmene Bodo a muslimy ve státě Ásam. Nynější paniku vyvolal čtvrteční incident, kdy muslimové zablokovali místní komunikaci poté, co skupina Bodů zapálila autobus a most 60 kilometrů od ásamské metropole Guvahátí. V Bengalúru pracuje na čtvrt milionu lidí ze severovýchodu, jen ve středu jich z města uprchly čtyři tisíce. Také dnes zaplavily hlavní nádraží ve městě tisíce uprchlíků.

V Ásamu minulý měsíc propukly násilnosti mezi místním kmenem Bódů a muslimskými přistěhovalci kvůli dlouhodobému sporu o půdu. Zabito bylo na osm desítek lidí. V násilnosti se dvěma mrtvými a pěti desítkami raněných se zvrhlo i nedělní shromáždění v Bombaji, které se sešlo, aby sektářsky motivované střety odsoudilo.

Lidé ve strachu z etnických střetů prchají z Bengalúru
Zdroj: ČT24

Ke střetům mezi domorodci z kmene Bodo a muslimy, z nichž se řada do regionu přistěhovala z bývalého Východního Pákistánu (dnešní Bangladéš), dochází opakovaně - zejména právě kvůli sporům o půdu.

Vydáno pod