V Brazílii frčí císařský řez, WHO je však proti

São Paulo - Porod v brazilských soukromých klinikách se v podstatě rovná císařskému řezu. Devadesát procent žen tam totiž volí tuto variantu. V celé zemi pak rodí císařem každá druhá žena. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) by se přitom měl provádět jen tehdy, pokud je to z lékařského pohledu naprosto nezbytné.

V Brazílii, jenž je stále počítána mezi rozvojové země, se narodí císařem víc než polovina dětí. Pro srovnání, u nás je to jen asi patnáct procent. Bezbolestná varianta je totiž pro bohaté Brazilky normální: jen další procedura na soukromé klinice a i sami lékaři jim tvrdí, že je to bezpečnější a lepší pro další sexuální život. 

Takové plánování porodů ale odmítá Světová zdravotnická organizace. Podle ní by tuhle možnost neměla volit matka, ale lékař, a to jen pokud existuje závažný důvod. „V Brazílii ale z lékařských fakult vycházejí doktoři, kteří si s porodem neporadí. Jsou to chirurgové, kteří umějí císařský řez,“ vysvětluje porodník Jorge Khun. 

Porodit přirozenou cestou chtěla i Natalie Cardosaová, ale setkala se s nepochopením okolí. „Hodně lidí mi říká: Bože vracíš se do doby kamenné! Co výdobytky vědy?“ A právě těch si Brazilci užívají rádi obecně. Patří třeba mezi země s největším počtem plastických operací – a to i v kolonce přepočítáno na obyvatele.

Každá druhá Brazilka rodí císařským řezem (zdroj: ČT24)