Mise OSN v Sýrii skončila, Obama hrozí intervencí

Damašek - Americký prezident Barack Obama otevřeně pohrozil Damašku vojenskou intervencí, pokud by režim nasadil chemické nebo biologické zbraně, nebo se k tomu zjevně chystal. Pozorovací mise OSN v Sýrii mezitím o nedělní půlnoci po čtyřech měsících oficiálně skončila. Její šéf generál Babacar Gaye kritizoval obě strany konfliktu - podle něj se vládní vojska ani povstalci nesnaží chránit civilisty. Jen během nedělních bojů zemřelo na 60 lidí. Konflikt nezmírnily ani tradiční muslimské oslavy konce ramadánu, během nichž se prezident Bašár Asad po měsíční odmlce objevil na veřejnosti. Opozice uspořádala protivládní demonstrace v Damašku, Hamá a Idlíbu. Nejnovější zprávy rovněž hovoří o útoku armádních bitevních vrtulníků na damašské sunnitské předměstí Daraja, při němž bylo údajně zabito 12 osob.

„Dosud jsem nevydal rozkaz vojensky zasáhnout v Sýrii,“ citovaly agentury z Obamova prohlášení na neohlášeném tiskovém briefingu v Bílém domě. „Jestliže však uvidíme přemísťovat velké množství chemických nebo biologických zbraní nebo pokud budou použity, to by změnilo mou kalkulaci,“ upozornil prezident. „Dotklo by se to spojenců v regionu, včetně Izraele, dotklo by se to nás. Byla by to pro USA 'červená čára' a mělo by to nedozírné důsledky,“ prohlásil Obama.

Mise UNSMIS vznikla v dubnu na základě rezoluce Rady bezpečnosti OSN s úkolem na plnění mírového plánu bývalého zmocněnce pro Sýrii Kofiho Annana. Plán zůstal jenom na papíře a pozorovatelé, jichž mělo být podle původního mandátu 300, nemohli svůj úkol náležitě plnit. V červnu byla mise kvůli rostoucímu násilí pozastavena a velikost výsadku zredukována. V jeho vedení se vystřídali dva generálové, poslední šéf Babacar Gaye před odjezdem z Damašku prohlásil, že ani jedna ze stran, které v Sýrii bojují, nerespektují povinnosti dané mezinárodním právem a nechrání civilisty.

Annan z funkce odstoupil a zmocněncem OSN pro Sýrii se stal alžírský diplomat Lachdar Brahímí. Dle stanice Al-Arabíja by měl mít k dispozici 20 až 30 osob, mezi nimi odborníky na vojenství a politické a humanitární problémy.

Do konfliktu prý zasahují cizí rozvědky

V médiích se objevily informace, že do syrského konfliktu zasahují západní rozvědky. Britský list The Sunday Times napsal, že britští agenti sledují dění v Sýrii z Kypru. Z tamních britských vojenských základen se informace dostávají přes Turecko k povstalecké Svobodné syrské armádě. Podle německého Bild am Sonntag jsou u syrského pobřeží nasazeni agenti německé rozvědky, kteří sledují pohyby jednotek věrných Asadovi. Informace pak předávají Američanům, přes něž se zprávy dostávají k syrským povstalcům.

Ze Sýrie, kde se jako v ostatním muslimském světě slaví druhým dnem významný svátek Íd al-fitr, jsou i dnes hlášeny boje. Podle Syrské organizace pro lidská práva (OSDH) při nich zahynulo 16 osob, z nichž polovina byli civilisté. V neděli si boje vyžádaly dle téhož zdroje přes 80 mrtvých.

Hlavní opoziční skupina Syrská národní rada (SNC) hlásí katastrofickou situaci z města Hirák v jižní Sýrii. Armáda na něj pravidelně útočí, což znemožňuje podle SNC zásobování potravinami i léky.

Do sousedních států neustále proudí syrští uprchlíci, nejvíce je jich v Turecku. Jeho ministr zahraničí Ahmet Davutoglu dnes prohlásil, že Turecko má kapacitu pro maximálně 100 000 syrských běženců. Bude-li uprchlíků více, musí podle něj být zřízeno nárazníkové pásmo na syrském území.