Za Pussy Riot! Hackeři dali na web soudu homosexuální klip

Moskva - Hackeři umístili na internetové stránky soudu, který vynesl ortel nad Pussy Riot, erotický homosexuální klip. K útoku se přihlásila skupina Anonymous. Ruská policie mezitím marně pátrá po zbývajících dvou členkách skupiny, které se měly účastnit únorového protestu v moskevském chrámu Krista Spasitele. O jejich totožnosti se vyšetřovatelům nedaří získat další informace. Obě už přitom novinářům poskytly několik rozhovorů. Vězněné zpěvačky se mezitím rozhodly nepožádat prezidenta Vladimira Putina o milost.

Hackeři změnili celý obsah stránek soudu v moskevském okrsku Chamovniki, kde soudkyně Marija Syrovová v pátek poslala Pussy Riot na dva roky do vězení. Portál chamovnického soudu vítal návštěvníky slovy „Putinova zlodějská banda okrádá naši zemi! Probuďte se, soudruzi!“ Na první stránce byl vyobrazen pěvecký idol gayů Azis svůdně ležící na bílé posteli.
   
Na rozcestníku webu byly umístěny odkazy na služby soudu s různými komentáři a vulgárními narážkami. „Lháři a notoričtí slibovači“, „Elektronická podatelna - stejně vám nepomůžeme“. Po kliknutí na odkazy se otevřelo video s posledním singlem Pussy Riot „Putin rozdmýchává plameny revolucí“, který se na internetu objevil v den rozsudku. Stránky již byly vráceny do původní podoby.

Pussy Riot se Putina doprošovat nebudou

Členky ruské punkové skupiny ale nepožádají prezidenta Vladimira Putina o milost, uvádí server Aktuálně.cz. Informoval o tom včera jejich právník Nikolaj Polozov v rozhovoru pro agenturu AFP. Pokud by zpěvačky Putina o milost požádaly, mohly přitom dostat mírnější trest.

The Moscow Times:

„Rusko je feudální stát. Navzdory všem změnám ideologických doktrín a ekonomických politik se metody vládnutí od dob Ivana Hrozného jen málo změnily.“

Demonstrace na podporu Pussy Riot
Zdroj: ČT24/ISIFA

Rozsudek nad trojicí dívek z minulého týdne vyvolal ve světě vlnu kritiky. Případ Pussy Riot se stal událostí dne ve většině amerických a evropských zpravodajských televizí. „Rozsah škod na pověsti režimu, způsobený mezinárodním ohlasem případu Pussy Riot, je obrovský,“ konstatoval šéf monitorující agentury NewsEffector Sergej Moroz.

Kritické hlasy veřejnosti při procesu s punkerkami daly dokonce mezi poslanci Státní dumy podnět k úvahám o zákonném zákazu „neprofesionální kritiky“ soudů v Rusku.