Při pádu letadla v Keni zemřeli dva Němci, na palubě byli i Češi

Nairobi - Při pádu malého dvoumotorového letadla Let L 410 v Keni zemřeli dva turisté z Německa a dva keňští piloti. Mezi jedenácti pasažéry byli i dva Češi. Pracovník zastoupení ČR v Keni Jaroslav Mandys ale uvedl, že oba utrpěli pohmožděniny, jinak jsou v pořádku. Tři další lidé byli vážně zraněni. Nehoda se stala v přírodní rezervaci Masai Mara na jihozápadě země. Podle keňského tisku k nehodě došlo, když se piloti chystali na přistání.

Nehoda se stala přibližně 250 kilometrů od hlavního města Nairobi. Mezi cestujícími bylo údajně pět Němců, čtyři Američané a dva Češi a tři členové posádky, píše server BBC. Letadlo, které vlastní Mombasa Air Safari, mělo přistát poblíž klubu Safari. Do rezervace jezdí turisté často za účelem obdivovat přírodní krásy zdejšího parku.

Podle místních úřadů citovaných agenturou Reuters stroj zřejmě nedokázal nabrat dostatečnou výšku a zřítil se do mokřadu asi kilometr od vzletové dráhy. Devět přeživších bylo podle zástupce místní policie Petersona Maela letecky přepraveno do hlavního města Nairobi.

Rezervace Masai Mara v Keni
Zdroj: ČT24/ISIFA

Letouny L 410 vyrábí kunovická letecká továrna Aircraft Industries, která navazuje na výrobu zkrachovalých Leteckých závodů Kunovice. Letadlo L 410 se v Kunovicích vyrábí přes 40 let. Oblíbené je především díky robustní odolné konstrukci umožňující obstát v extrémních klimatických podmínkách v rozmezí od minus 50 do plus 50 stupňů Celsia.