Poláci hledají v hromadných hrobech národní hrdiny

Varšava - Poláci se snaží uzavřít jednu z nejtemnějších kapitol své nedávné minulosti. Na známém varšavském hřbitově Powązki provádějí exhumace hromadných hrobů, v nichž mají být hrdinové polského protinacistického odboje. Komunisté je po druhé světové válce popravili a pohřbili tajně, na neznámých místech. Příbuzní teď doufají, že se po desítkách let konečně dozvědí, kde leží jejich nejbližší.

Otevírání hromadných hrobů na varšavských Powązkách probíhá opatrně. Hledání konkrétních těl je složité. Polská státní bezpečnost místa pohřbů pečlivě tajila. „Vycházíme ze střípků soukromých informací, z rozhovorů s bývalými funkcionáři režimu, kteří něco málo vypověděli,“ říká vedoucí exhumací Krzysztof Szwagrzyk. U řady ostatků soudní lékaři a archeologové nacházejí stopy po kulkách nebo po úderech tupými předměty.

Exhumace přitahují v Polsku velkou pozornost. Mezi desítkami těl mají být i nejznámější postavy polského protinacistického odboje - Augusta Emila Fieldorfa nebo Witolda Pileckého. Jeho syn Andrzej Pilecki odevzdal v létě vzorky DNA a stále věří, že se otcovo tělo najde. Witold Pilecki byl elitní polský voják a odbojář. S nasazením života se v roce 1940 dobrovolně vydal do Osvětimi, aby odhalil tamní nacistické zločiny. Jako první o nich poslal zprávu do světa. Spojenci ale hrůzám Osvětimi ještě odmítali věřit. Po válce Pilecki upadl v nemilost - komunisté ho zatkli a po vykonstruovaném procesu i velmi brutálních výsleších v roce 1948 popravili.

Reportáž Josefa Pazderky (zdroj: ČT24)

Witold Pilecký a další hrdinové protikomunistického odboje mají na varšavských Powązkách zatím jenom pamětní desku. Zda po desítkách let konečně našli i jejich těla, mají polští historici říct do konce letošního roku.

Vandalové pomalovali hroby na židovském hřbitově ve Varšavě

Více než 12 hrobů zneuctili neznámí pachatelé na židovském hřbitově ve Varšavě, když počmárali náhrobky vulgárními a satanistickými symboly. Podle vyšetřovatelů ale jde spíše než o případ antisemitismu o práci vandalů. Terčem řádění se stal židovský hřbitov, který je tři roky chráněnou památkou. V minulosti byl poničen již několikrát. Židovská obec ve Varšavě zneuctění hřbitova odsoudila.