Berlusconi u soudu: Já a Ruby? Nikdy!

Milán - Silvio Berlusconi se poprvé obhajoval před milánským soudem, který řeší jeho vztah s marockou tanečnicí Ruby. Bývalý italský premiér odmítl, že by vztah byl intimní. Obžaloba ho přitom viní z toho, že měl s tehdy 17letou dívkou opakovaně pohlavní styk. Za to mu hrozí až patnáct let za mřížemi. Aféra Rubygate mimo jiné obohatila světový slovník o výraz bunga bunga. Tak údajně „il cavaliere“ říkal sexuálním dýchánkům, které pořádal u sebe doma. Soud s Berlusconim začal už před jeden a půl rokem.

Mladá Maročanka se může Berlusconimu stát osudnou hned na několika frontách. Podle obžaloby s ní měl Berlusconi placený sexuální styk v době, kdy jí ještě nebylo 18 let, což je v Itálii trestné. Vyšetřovatelé zároveň tvrdí, že bývalý předseda vlády zneužil své pravomoci, když se svou intervencí u policie snažil zabránit zatčení této dívky podezřelé z krádeže. „Mohu s naprostým klidem vyloučit, že by se kdy odehrály scény sexuálního charakteru,“ prohlásil expremiér u soudu. O večerech v jeho domě v Arcore se toho podle jeho slov hodně napovídalo, a to s cílem jej poškodit. „Všechno se ale odehrávalo před očima personálu a čas od času se večer zastavili hosté pozdravit mé děti,“ zdůraznil. Sexuální styky popírá i samotná Ruby, vlastním jménem Karima El-Mahrúgová.

Karima El Mahrúgová alias Ruby
Zdroj: ČT24

Expremiér zároveň popřel, že by se snažil jakkoli ovlivňovat policejní vyšetřování v Rubyin prospěch. Prý jen chtěl zabránit diplomatickému incidentu, protože se domníval, že dívka je příbuzná tehdejšího egyptského prezidenta Husního Mubaraka. Údajně si také myslel, že je tanečnice starší: prý mu tvrdila, že jí je 24 let.

Před milánským soudem vystoupí dalších 78 svědků, třeba i fotbalista Cristiano Ronaldo nebo herec George Clooney. Oba měli být hosty na premiérových večírcích.

Reportáž Jakuba Nettla a Petra Zavadila (zdroj: ČT24)

Berlusconiho afér je ale víc než jeho premiérských mandátů a Italové už jich mají plné zuby. Pochopil to i on sám a rozhodl se, že v příštích volbách na premiéra kandidovat nebude. Jako předseda italské vlády skončil loni na podzim, kdy jeho kabinet podal demisi. V minulých letech stál před soudem nesčetněkrát, nikdy ale nebyl pravomocně odsouzen. Většina procesů byla zastavena kvůli promlčení.