Kim Čong-un po nástupu nařídil čistku v armádě i vládě

Pchjongjang - Nový severokorejský vůdce se po svém nástupu postaral o čistku v nejvyšších armádních i státních postech. Kim Čong-un nechal popravit viceministra obrany, který se opil během stodenního smutku za Kim Čong-ila. Z vedení země zmizelo i dalších 13 lidí.

Po smrti severokorejského vůdce Kim Čong-ila úřady na jeho počest nařídily období smutku, během kterého se měli Severokorejci zdržet jakéhokoli povyražení, včetně pití alkoholu.   

A smutek za Kim Čong-ila vzaly severokorejské úřady velmi vážně. Koho se nepodařilo nahnat na oficiální tryzny, putoval pak do pracovního tábora, stejně tak potrestaly úřady každého, kdo v období pohřbu volal do zahraničí.

Přímo na příkaz Kim Čong-una byl popraven i armádní představitel, který neodkázal během smutku odolat alkoholu. Jenže podle všeho nebyl Kim Čol, severokorejský viceministr obrany, jediný, kdo kvůli pití alkoholu přišel o život. Podle jihokorejských médií se vedení země zbavilo i dalších představitelů armády, kteří měli problémy s alkoholem nebo se zapletli do sexuálních skandálů. 

Na rozkaz nového severokorejského vůdce Kim Čong-una bylo odstraněno z vůdčích státních a armádních pozic 14 lidí. Podle koreanisty Jaromíra Chlady se nový severokorejský vůdce zbavuje potencionálních konkurentů. „S předáním moci Kim Čong-unovi je spojena výměna čelných představitelů, jak tomu bylo i u Kim Ir-Sena, když se vrátil na Korejský poloostrov po druhé světové válce. Ten provedl čistky v několika vlnách a zbavil se všech potencionálních i reálných konkurentů v boji o moc. To samé učinil i Kim Čong-il. A teď i Kim Čong-un,“ řekl v rozhovoru pro ČT24.

A to přitom ukazoval nový vůdce zpočátku i svou mírnější tvář. Z centra Pchjongjangu sice zmizely nadrozměrné portréty sovětských vůdců a Kimova manželka nosí kabelky od Diora. Jak ale ukazují říjnové fotografie, gulagy, včetně obávaného tábora 22, jsou stále v provozu, obyvatelstvo dál trpí hlady a válečnická rétorika se stupňuje. Minulý pátek Pchjongjang pohrozil Soulu útokem, pokud nezastaví své aktivisty, kteří do Severní Koreje posílají informační balony.