Příměří v Sýrii je definitivně pohřbeno

Damašek - V pouze několikahodinovou pauzu vyústilo v Sýrii příměří, jež mělo mezi vládními silami a povstalci nastolit na čtyři dny klid zbraní. V pátek, v den vyhlášení příměří, zahynulo 146 lidí, další tři desítky mrtvých jsou hlášeny za dnešek. Poté, co dnes syrská armáda do bojů zapojila i letectvo, označila ozbrojená opozice příměří za definitivně „pohřbené“.

Příměří v Sýrii vstoupilo v platnost v pátek ráno a mělo trvat po dobu muslimského svátku oběti Íd al-adhá. Na několika místech ho ale už po několika hodinách přerušily boje, při nichž umírali lidé. Na jihu Damašku v pátek explodovala trhavina umístěná v automobilu a zabila pět lidí. Dvaatřicet dalších osob utrpělo zranění. V Dará vybuchly nálože v autě poblíž vojenské hlídky u nádraží. Z 11 vojáků, kteří měli na stanovišti službu, tři zahynuli.

Příměří je podle povstalců lež

„Jaké příměří? Je to jen lež. Jak může zločinecký režim respektovat klid zbraní? Je to neúspěch Brahímího, jeho iniciativa skončila nezdarem,“ řekl agentuře AFP povstalecký vůdce Abdal Džabbar Okajdí.

V den příměří umřela víc než stovka lidí

Podle OSDH je mezi oběťmi pátečních bojů 53 civilistů, 50 povstalců a 43 příslušníků jednotek věrných prezidentu Bašáru Asadovi. Syrská organizace pro lidská práva svá data získává od aktivistů a zdravotníků, kteří působí přímo v místech bojových operací.

Denní počty mrtvých, kteří zahynuli při protestech režimu, nepřekračovaly v době před vypuknutím otevřeného konfliktu stovku. Po vypuknutí těžkých bojů před několika měsíci se denní počty mrtvých pohybovaly i v řádu několika stovek. Příměří během minulého týdne dohodl zmocněnec OSN a Ligy arabských států Lachdar Brahímí, ale některé radikální skupiny působící v Sýrii předem oznámily, že na dohodu nepřistoupí, protože vládě nedůvěřují.

Ani příměří nepřineslo do Sýrie klid (zdroj: ČT24)