Tma, spadané stromy, zatopené tunely - Sandy udeřila na východ USA

New York – Obyvatelé hustě zalidněného severovýchodu USA čelí už několik hodin nebývale silnému hurikánu. Bouře Sandy putuje směrem do vnitrozemí přes Pensylvánii a začíná s sebou místy přinášet husté sněžení. Podle televize BBC za sebou superbouře dosud zanechala 16 mrtvých osob. S večerem dorazila i do New Yorku a zahalila podstatnou část finanční čtvrti Manhattanu do tmy. Kromě hromadných výpadků elektřiny se mnoha ulicemi prohnaly záplavové vlny a silný vítr vyvrátil řadu stromů.

Živý stream ABC News sledujte ZDE.
Postup hurikánu sledujte živě na Livestream.com.
Zpravodajství BBC sledujte ZDE

Bouře vyplnila varování meteorologů, kteří předpovídali neobvyklou trasu hurikánu - oproti zvyklostem podobných bouří totiž Sandy putuje více do vnitrozemí. V západní Virginii kvůli tomu začalo hustě sněžit a v horských oblastech navíc hrozí vánice, místy by v kombinaci se silným větrem mohla nastat i takzvaná „bílá tma“.

Zatímco centrum New Yorku už má nejhorší zřejmě za sebou, aktuálně se s ničivými účinky bouře přímo potýkají města Moonachie, Little Ferry a Carlstadt na severu New Jersey. 

Jednou z posledních obětí je člen posádky, která obsluhovala repliku historické lodi Bounty. Zemřel po převozu do nemocnice v Severní Karolíně. Všech 16 osob bylo už dříve z lodi evakuováno. Kolem 19:00 místního času zaznamenala svou první oběť také Kanada. Ženu podle torontské policie na parkovišti tamního obchodního centra zasáhl reklamní poutač, který se vylomil z ukotvení. Vítr v té době dosahoval rychlosti 65 km/h.

Nejvíce obětí má na kontě New York, další oběti hlásí Maryland, Virginie, New Jersey nebo Connecticut. Lidé často umírali v důsledku pádu stromů, které vyvracely poryvy větru. První obětí se stal muž, který zemřel v městské části Queens po zásahu větví, již vichr ulomil ze stromu.

Pro obyvatele východního pobřeží přitom silné bouře nejsou neobvyklým jevem. Podobný scénář připravil minulý rok hurikán Irene, při kterém zahynulo téměř 50 lidí. Sandy je ve srovnání s ní nebezpečnější kvůli silnému dešti v kombinaci se sněhem - a zejména neobvyklou trasou. Zatímco většina hurikánů se po dosažení pobřeží velmi rychle stočí opět nad oceán, Sandy postupuje mnohem více do vnitrozemí.

Lidé z pobřežních oblastí jsou zatím připraveni - baterky, první pomoc, vesty i pytle s pískem

„Je opravdu silný vítr, který otřásá celým domem. Sedíme s rodinou v obýváku a slyšíme, jak venku neustále praskají větve stromů,“ popsal telefonicky Joseph Braha z New Jersey. Právě jeho rodina byla jednou z těch, která se obávala příchodu bouře nejvíce. K moři to totiž má zhruba dva bloky daleko. Kromě baterky nebo lékárničky si proto zajistil i záchranné vesty a pytle naplněné pískem. „Na mola od nás vůbec nedohlédneme,“ dodal Braha.

Aidan Bradley, New Jersey:

„Ležím na posteli v úplné tmě. Proud se vypnul zhruba před hodinou, naštěstí iPad mi ještě nějakou dobu vydrží. Žijeme v hustě zalesněné oblasti a celý večer nám padaly na střechu ulámané větve. Jako Angličan žijící v New Jersey musím říct, že na anglické počasí už si nikdy nebudu stěžovat. Tak špatné to s ním zas není.“

Velmi hořké líbánky bouře připravila Jessie a Nicholasi Laskovým. Novomanželé z Marylandu se chystali odletět na Jamajku z místního Washingtonova letiště. Místo myšlenek na příjemnou dovolenou ale podobně jako desetitisíce dalších tráví hodiny v letištním terminálu. „Vzali jsme se v neděli a hned v pondělí chtěli vyrazit. Už jsme měli být v letadle, teď si budeme muset všechno přeorganizovat,“ řekl smutný Nicholas.

Letecké společnosti zrušily 15 tisíc vnitrozemských a mezinárodních letů, které měly začínat nebo končit na východě USA. Leteckým dopravcům hrozí kombinované ztráty až 10 milionů dolarů denně.

Zklamaní novomanželé Laskovi nicméně dopadli lépe než zhruba 3 200 lidí, kteří už noc na pondělí strávili ve stanicích Amerického Červeného kříže. Pomoc museli vyhledat lidé z 9 států - New Jersey, New York, Pensylvánie, Connecticut, Rhode Island, Maryland, Delaware, Virginie a Massachusetts. Podle zástupců organizace se ale počet lidí, kteří museli vyhledat humanitární servis, po dnešní noci výrazně zvýší.

Kolem 6 milionů lidí na východě USA je bez proudu (zdroj: ČT24)