K Čechům v New Yorku byla Sandy milosrdná

New York - Český konzulát v New Yorku nemá v souvislosti s bouří Sandy žádnou zprávu, že by se stalo něco vážného někomu z Čechů. Úřad především radí českým občanům, jak se zachovat, když mají například zrušené lety a nemají již zajištěné ubytování v hotelu.

Konzulát musel po uzavření všech přístupů na Manhattan omezit částečně provoz, ale jinak v pondělí i dnes fungoval normálně. Byla k dispozici tísňová volání, která ale lidé občas využívali spíše pro banální věci, uvedl český generální konzul v New Yorku Martin Dvořák.

V případě nouze mohou čeští občané využít volání na nouzovou linku konzulátu +1 917 251 5649.

Škody budou podle Dvořáka ve městě vysoké, počet obětí je ale oproti očekávání poměrně nízký. Vývoj událostí byl nakonec o něco mírnější, než se dopředu avizovalo. Situace se postupně uklidňuje, ulice se čistí, měly by se otevřít mosty a bude možné se dostat do Manhattanu i z něj. Za největší problém konzul považuje zaplavené metro. Podzemní dráha nebude jezdit minimálně ještě několik dní, což v povrchové dopravě vyvolá kalamitu, protože ulice zaplněné auty budou skoro neprůjezdné. Dvořák pochválil místní úřady, že se na bouři pečlivě připravovaly.

Vyjádření Martina Dvořáka (zdroj: ČT24)