V Jižní Dakotě popravili pedofilního vraha

New York - Smrtící injekce ukončila v americkém státě Jižní Dakota život 60letého Donalda Moellera. Poprava ve státní věznici v Sioux Fall byla tento měsíc druhá, ale teprve čtvrtá v Jižní Dakotě od roku 1913.

Moeller v roce 1990 unesl malou Becky O'Connellovou z obchodu v Sioux Fall, znásilnil ji a ubodal. Její nahé tělo s proříznutým hrdlem bylo objeveno následující den. O exemplární potrestání vraha své dcery se usilovně snažila matka oběti, která dokonce vypsala peněžní sbírku na financování své cesty z New Yorku na popravu.

Moeller byl odsouzen už v roce 1992, ale nejvyšší soud státu Jižní Dakota rozsudek zrušil pro nedostatky v důkazech. Znovu byl k smrti odsouzen v roce 1997, odvolání k federálnímu nejvyššímu soudu bylo neúspěšné. Přestože odsouzený proti trestu opakovaně protestoval, se smrtí se nakonec smířil. „Zabil jsem, zasloužím si smrt,“ komentoval svůj osud.

V USA v posledních letech přibývá států, které vyřazují trest smrti ze svých trestních zákoníků. V současnosti už zrušilo trest smrti 17 z 50 amerických států a federální distrikt hlavního města. USA s Japonskem jsou jediné státy skupiny G8, které vykonávají popravy. Nejvíc poprav ve Spojených státech se každoročně uskuteční v Texasu. Letos tento americký stát popravil už 11 vězňů.

Bývalí kalifornští guvernéři chtějí zachovat trest smrti

Tři bývalí kalifornští guvernéři vyzývají voliče, aby příští týden v referendu odmítli návrh na zrušení trestu smrti v tomto americkém státu. Podle nich by takové rozhodnutí bylo nespravedlivé k obětem trestných činů. Současný guvernér Jerry Brown ani jeho předchůdce Arnold Schwarzenegger svůj názor na otázku vznesenou v referendu dosud nezveřejnili.

Kaliforňané budou o zrušení trestu smrti hlasovat souběžně s prezidentskými volbami 6. listopadu. Pokud návrh v referendu uspěje, změní se trest 725 lidí odsouzených k smrti na doživotní vězení bez možnosti předčasného propuštění. Návrh také předpokládá, že vězni odsouzení na doživotí budou muset ve věznici pracovat, aby částečně hradili náklady spojené se svým pobytem za mřížemi.

Výzva k zachování trestu smrti spojila demokrata Graye Davise s republikány Petem Wilsonem a Georgem Deukmejianem. Politici zdůrazňují, že vězni odsouzení k smrti jsou zodpovědní mimo jiné za vraždy 200 dětí. Podle nejnovějších průzkumů zatím v Kalifornii převládají stoupenci trestu smrti. Kalifornie nyní sice v právním řádu trest smrti má, popravy ale už více než šest let nevykonává.