Modlení a bezletová zóna – přijímačky na vysokou v Koreji

Soul - Jihokorejští středoškoláci i rodiče studentů se shromažďují před školami v Soulu, aby povzbudili ty, kteří skládají přijímací testy na vysoké školy. Někteří se za úspěch svých přátel a dětí modlí v chrámech. Univerzitní studium zajišťuje mladým lidem šanci na lepší život, míst je ale málo.

Povzbudivé písničky, skandování, tance i přátelská objetí. Studenti, kteří se chtějí dostat v Jižní Koreji na vysoké školy, mají ve svém okolí velkou podporu. K celostátním přijímacím testům jich přišlo 668 tisíc, jenže do univerzitních lavic jich nakonec usedne jen polovina. Míst je málo, a tak se mladí Korejci mnohdy na tento den připravují roky. 

Podpořit své studenty přišli také středoškolští učitelé, mnozí mají volno. V Jižní Koreji jako by se zastavil čas. Během poslechového testu nesmí startovat a přistávat letadla, aby měli studenti absolutní klid. Vláda omezila kvůli hluku i městskou dopravu. 

Mnozí rodiče vsadili i na modlení a doufají v zázraky. Chrámy začali plnit už měsíce před zkouškou, někteří se modlili na přání svých dětí celé dny doma. „Moje každodenní dvouhodinová modlitba v buddhistickém chrámu není nic proti tomu, co musel dělat můj syn. Studoval celé dny,“ říká 35letý otec studenta. 

Ty, kteří měli potíže se na zkoušku včas dostavit, odvezla do školy policie. Ti, kteří se dostavili, ale nebudou spokojení se svým výsledkem, mají možnost si výsledek ještě opravit v náhradním termínu.  

Přijímačky v Jižní Koreji jsou jednou za rok (zdroj: ČT24)