V sídle švédského premiéra se zastřelil strážce

Stockholm – V sídle švédského premiéra se dnes střílelo. Na místě je jedna oběť, podle BBC jde o strážce. Muž spáchal sebevraždu. Premiér Fredrik Reinfeldt nebyl v tu dobu na místě, jeho život nebyl ohrožen. Mluvčí předsedy vlády oznámila, že muž měl bezpečnostní povolení, a mohl tak v budově pobývat.

„Není tu žádný náznak zločinu. Vyšetřujeme to jako sebevraždu nebo nešťastnou náhodu,“ uvedla policejní mluvčí. Podle médií muž zemřel na střelná zranění. Policie na místo přijela krátce po jedné hodiě a oblast kolem celé budovy uzavřela.

Mrtvý muž nebyl členem osobní ochranky premiéra, ale měl oprávnění pobývat v budově paláce Sager, který je oficiálním sídlem premiéra. Podle všeho šlo o strážce, který uvnitř sídla pracoval.

Ačkoli vše nasvědčuje sebevraždě, policie nicméně musí vyloučit, že nešlo o útok maskovaný sebevraždou. Strážci jsou najímání k ochraně objektu, nosí u sebe střelnou zbraň. Všichni strážci musí projít bezpečnostní prověrkou.

Střelba v rezidenci premiéra okamžitě vyvolala vzpomínky na dva atentáty na vysoké švédské politiky, které otřásly celou zemí i světem. V roce 1986 nepřežil atentát švédský premiér Olof Palme a před devíti lety švédská ministryně zahraničí Anna Lindhová.

Vydáno pod