V Británii vyzkoušeli chemoterapii bez vedlejších účinků

Londýn - Britští lékaři poprvé využili při léčbě rakoviny chemoterapeutickou léčbu, která cílí pouze na poškozený orgán. Chemoterapie přitom dosud byla pro pacienty velmi náročná, protože kromě rakovinných buněk napadala léčba také zdravé buňky v těle. Díky nové metodě by se tak pacienti mohli zbavit nežádoucích vedlejších účinků.

Britové ji dosud vyzkoušeli na dvou pacientech, kteří trpí vzácnou rakovinou očí, jež se rozšířila na játra. Pacienti podstoupili léčbu, která cílila pouze na poškozená játra. Lékaři jim do cév u jater voperovali speciální balónky, které zablokují cévní systém, a tak se izoluje orgán od zbytku těla. Přímo do jater pak proudí léky, které jsou po opětovném připojení jater na cévní systém odfiltrovány. Do zbytku těla se tak dostane jen nepatrné množství léků. Oba pacienti léčbu podstoupili před třemi měsíci a daří se jim prý celkem dobře, podle lékařů se oba nádory zmenšují.

Doktor Brian Stedman:

„Díky oddělení orgánu na 60 minut od zbytku těla se do orgánu vsákne velké množství léku, před opětovným připojením orgánu se téměř úplně vyčistí krev. Je to opravdu průkopnické.“

Chemoterapeutické léky dosud dostávali pacienti injekcí do žíly, jenže léky pak proudily do celého těla, a ne jen k nádoru, který je potřeba zničit. Pacientům kvůli tomu vypadávají vlasy, jsou unavení, cítí se nemocní a v neposlední řadě má taková léčba negativní vliv i na plodnost.  

Nová léčba by se podle odborníků dala využít i u jiných orgánů, které by se takto daly oddělit od zbytku těla – tady například u ledvin, slinivky nebo třeba plic. Stejnou metodu už testují v USA a také jinde v Evropě.