Abbás požádá OSN o uznání Palestiny jako nečlenského státu

Ramalláh - Palestinský prezident Mahmúd Abbás předloží 29. listopadu Valnému shromáždění OSN žádost o uznání Palestiny jako nečlenského pozorovatelského státu OSN. Po očekávaném zvýšení statusu, pro něž mají Palestinci takřka jistou podporu, je prý okamžitě připraven zahájit jednání s Izraelem. „Potřebná většina bude na naší straně,“ zdůraznil Abbás v káhirském sídle Ligy arabských států.

Se svým záměrem prosadit navzdory námitkám USA zvýšení statusu Palestiny v OSN na nečlenský pozorovatelský stát Abbás v neděli telefonicky seznámil amerického prezidenta Baracka Obamu. Zdůvodnil to tím, že Izrael pokračuje v budování osad na palestinském území i v útocích na Palestince a jejich majetky. Obama nicméně potvrdil odmítavý postoj USA.

Mahmúd Abbás:

„Potřebná většina bude na naší straně. (…) Někteří říkají, že chceme získat nezávislý stát… My chceme být pozorovatelským státem. (…) Chceme, aby svět pochopil, že palestinská území jsou okupována.“

Palestinská území mají nyní v OSN status stálé pozorovatelské mise. Palestinci loni žádali o uznání plného členství v OSN, jejich žádost ale neprošla přes Radu bezpečnosti OSN. Pro zvýšení statusu nepotřebuje palestinské vedení souhlas Rady bezpečnosti OSN, ale pouze podporu většiny Valného shromáždění. Palestinská správa minulou středu rozeslala členským zemím OSN návrh příslušné rezoluce.

Palestinci usilují o vytvoření vlastního státu na západním břehu Jordánu a v pásmu Gazy, dnešních územích okupovaných Izraelem. Hlavním městem palestinského státu má být východní Jeruzalém. Uznání státnosti byť s přídomkem nečlenství Palestincům poskytne možnost vstoupit do některých mezinárodních institucí, v nichž pak mohou podnikat legální kroky proti Izraeli, jenž je proti zvýšení palestinského statusu.