AZ-kvíz po kazachstánsku: Znáte Nazarbajeva, drobotino?

Astana – Něco na způsob školní dějepisné olympiády se koná v těchto dnech v kazašské metropoli Astaně. Tamní žáčci se utkají v soutěži o největšího znalce životopisu prezidenta Nursultana Nazarbajeva. Konkurz mezi žáky osmých a devátých tříd se uskuteční v polovině listopadu a do finále postoupí dvacítka nejlepších. Vítěz bude vyhlášen 20. listopadu a 1. prosince se mu dostane pocty nejvyšší: v prezidentském paláci jej přijme Nazarbajev osobně.

Už nyní zájemci o účast v soutěži obsadili téměř všechna místa v prezidentově muzeu v Astaně, kde je knihovna s písemnostmi z Nazarbajevova života. Podle školského odboru astanské městské správy je konkurz součástí příprav ke Dni prvního prezidenta, který budou letos v Kazachstánu 1. prosince poprvé slavit. Návrh vyhlásit první prosincový den státním svátkem schválil koncem loňského roku kazašský parlament. „Nursultan Abiševič Nazarbajev je jako vzduch, nikdy ho není dost,“ komentoval tehdy nový svátek jeden ze senátorů.

Nezávislý Kazachstán zatím kromě Nazarbajeva žádného jiného prezidenta neměl. Bývalý šéf kazašských komunistů se zmocnil vedení bohatého středoasijského státu hned po rozpadu SSSR. Díky odstranění politických protivníků i velkorysému rozdělování národního bohatství se stal v zemi faktickým samovládcem. Politik, který měl v roce 1991 pověst demokrata a reformátora, postupně v zemi vybudoval přísně centralizovaný režim, který má pevně v rukou média i soudy; opozice se uchýlila do exilu či do podzemí. V lednových volbách se sice do parlamentu kromě prezidentovy strany Světlo vlasti poprvé dostaly i dvě menší partaje (Ak-žol, hájící zájmy středních vrstev, a Komunistická strana Kazachstánu); pozorovatelé OBSE nicméně konstatovali, že skutečná opozice byla z voleb vyloučena.

Vydáno pod