Chorvaté se společně pomodlí za generály souzené v Haagu

Záhřeb - Chorvatsko se připravuje na společné modlitby a bdění před vynesením rozsudku nad generály Antem Gotovinou a Mladenem Markačem. Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii v pátek ráno rozhodne o jejich odvolání proti rozsudku z roku 2011, jímž byli odsouzeni k vysokým trestům vězení.

K podpoře generálů vyzvala Chorvaty mnohá sdružení veteránů jugoslávské války z 90. let. Hlavní shromáždění na podporu osvobození generálů se bude konat v Záhřebu, na náměstí bána Josipa Jelačiče pořadatelé očekávají účast více než 10 000 lidí. Na výrok soudu budou hromadně čekat i ve Splitu, Zadaru, Šibeniku, Osijeku a Kninu.

Nejde o politické akce, jsou to prý shromáždění na podporu a vyjadřují jednotu Chorvatů, účastníci by se měli chovat důstojně, řekli organizátoři.

Gotovina s Markačem byli v dubnu 2011 odsouzeni ke 24 a 18 letům vězení s možností odvolání. Gotovinu viní Haag jako vrchního velitele vojsk ze zodpovědnosti za nucené odsuny a kruté zacházení. Údajné zločiny byly páchány během dobývání samozvané Republiky srbská Krajina, kterou vyhlásili chorvatští Srbové po jednostranném odtržení Chorvatska od bývalé Jugoslávie.