Křivě obviněný lord dostane od BBC šest milionů

Londýn – Částkou 185 tisíc liber (5,9 milionu Kč) odškodní BBC člena Sněmovny lordů Alistaira McAlpinea za své nactiutrhačské tvrzení, že se dopustil sexuálního zneužívání. Dohodla se s ním na mimosoudním vyrovnání a zaplatí mu i právní výlohy.

Prestižní zpravodajský pořad BBC Newsnight předminulý týden odvysílal reportáž o údajném zneužívání dětí v dětských domovech ve Walesu v 70. a 80. letech. Nepřímo, a jak se později ukázalo nepravdivě, obvinila McAlpinea, který tehdy byl aktivním konzervativním politikem. McAlpine se obrátil následně na svého advokáta, který pohrozil BBC žalobou. Společnost reagovala zrušením pořadu a ochotou se vyrovnat. Z funkce pak odstoupil generální ředitel BBC George Entwistle.

Pro jednu z nejprestižnějších stanic na světě to je nejhorší krize posledních let. Začala v říjnu aférou kolem jejího někdejšího známého moderátora Jimmyho Savilea, který zemřel před rokem. Vedení pořadu Newsnight loni v prosinci náhle zrušilo vysílání reportáže o jeho údajné pedofilii. Přitom tato reportáž už byla skoro hotová.