Průzkum: Barrosův tým pracuje nic moc

Brusel – Pracují eurokomisaři pro blaho Evropanů? A má José Manuel Barroso pokračovat jako šéf Evropské komise ještě po roce 2014? Euroúředníci, poradci a novináři mají jasno: Barrosova komise pracuje za poslední rok hůř a jako příštího prezidenta by rádi viděli například Guye Verhofstadta, Tonyho Blaira nebo Angelu Merkelovou.

Evropští komisaři z Barrosova týmu jsou v polovině svého funkčního období a jejich pověst podle průzkumu agentury Burson-Marsteller Brussels není zrovna nejlepší. Respondenti jejich práci hodnotí jako poměrně slabou. A není to poprvé. Již v únoru 2011 označila činnost komise většina respondentů v průzkumu téže agentury za „průměrnou až podprůměrnou.“

A kdo by případně mohl Barrosa ve funkci nahradit?

Z Bruselu zaznívají jména jako Belgičan Guy Verhofstadt, jenž je jasným favoritem pro liberály, či bývalý britský ministerský předseda Tony Blair za socialisty. Evropští lidovci mají dvě jména – německou kancléřku Angelu Merkelovou, kterou preferují na tento post, nicméně pravděpodobným kandidátem se dle respondentů stane nejspíš opět Barroso. Barroso – muž kompromisu, který slibuje udělat maximum pro konec ekonomické recese, nicméně zatím se mu nepodařilo krizi uspokojivě zažehnat. 

Samotného Barrosa chválí i jedna jeho podřízená, místopředsedkyně Evropské komise Viviane Redingová. Výrazně Barrosa oceňuje mimo jiné i za to, jak bojuje s hospodářskou a dluhovou krizí. Nicméně pokud by současný předseda komise Barroso zůstal v čele i třetí období za sebou, šlo by to podle serveru EurActiv.com o bezprecedentní krok v unijní historii. 

Do politiky vstoupil Barroso již za univerzitních studií, kdy se jako radikální levičák účastnil karafiátové revoluce. O 15 let později vynikl jako mistr diplomacie, když jako tajemník ministra zahraničí přispěl k podpisu mírové dohody v Angole. Talent manažera a zdatného komunikátora uplatňoval od května 1999 i v čele Sociálně demokratické strany (PSD) a od března 2002 v čele portugalské vlády – obou funkcí se vzdal v červenci 2004 kvůli nominaci na předsedu EK.

 
A jak vidí Evropu Merkelová a Cameron? 

Kancléřka Angela Merkelová by ráda posílila pravomoci unijních institucí i otevřela cestu k fiskální a následně i politické unii. Existují i náznaky hovořící o federalizaci Evropy. Diskutuje se o tom právě v Německu a Berlín tak vysílá signál, že odpovědí na krizi má být jednoznačně „více Evropy“, nikoli méně. Podle Merkelové a její mateřské CDU by například předseda Evropské komise měl být volený přímo občany. V opozici pak stojí David Cameron, který naopak přenos dalších pravomocí na unijní úroveň odmítá a zmiňuje nutnost unii reformovat. Všeobecně tak prosazuje „méně Evropy, méně EU“. (zdroj: Euroskop.cz

A o kom se ještě mluví? 

Slovenské Hospodářské noviny například letos v říjnu napsaly, že Evropské komisi by mohl šéfovat například i slovenský premiér Robert Fico. Je prý jedním z horkých kandidátů evropských socialistů, kteří prý uvažují mimo jiné i o Martinu Schulzovi, současném šéfovi Evropského parlamentu. 

Předsedu komise doteď vybírala Evropská rada složená z vrcholných představitelů členských zemí. Jenže to se má změnit. Kandidáty by teď nově navrhovaly jednotlivé evropské strany. Jména kandidátů na post šéfa komise by měla být známa až příští rok. Kandidáta pak schvaluje Evropský parlament. V něm mají nejsilnější postavení lidovci následováni frakcí socialistů.