Cyril a Metoděj budou bez svatozáře - Evropské unii se nelíbila

Bratislava - Cyril a Metoděj se budou muset obejít bez svatozáře - zatím jenom na pamětní dvoueurové minci, kterou Národní banka Slovenska napřesrok vydá u příležitosti 1150. výročí příchodu slovanských věrozvěstů. Některým státům Evropské unie se totiž nelíbil původní návrh, protože církevní symbolika nad hlavami světců podle nich porušovala náboženskou neutralitu. Slovenská biskupská konference to označila za hanbu, kulturní přelom a neúctu k vlastním dějinám.

Dvoueurová mince bude platit na celém území eurozóny, proto se na ni vztahují unijní normy, připomíná slovenský deník Pravda. „Možnost, pro kterou se banka rozhodla, je korektnější. Jsme sekulární stát, který není vázán žádnou ideologií ani konkrétním náboženstvím. Když tu působili, ještě svatí nebyli, i z historického hlediska je to v pořádku,“ řekl deníku historik ze Slovenské akademie věd Ján Steinhübel.

Na Velkou Moravu, která tehdy zahrnovala i území Slovenska, přišli Cyril a Metoděj jako misionáři z Byzance na pozvání knížete Rostislava v roce 863. Přeložili biblické a liturgické texty do řeči srozumitelné obyvatelům oblasti, upravili pro slovanskou řeč písmo a včlenili evangelium do místní kultury.

Vydáno pod