Svítá Kolumbii naděje? Povstalci z FARC vyhlásili příměří

Havana – Rebelové z kolumbijského levicového hnutí FARC vyhlásili jednostranné vánoční příměří, které začne v úterý a potrvá do 20. ledna. V první den mírových rozhovorů mezi FARC a kolumbijskou vládou to oznámil zástupce rebelů Iván Márquez. K jednacímu stolu se obě strany vrátily po deseti letech. Konflikt mezi vládou a marxistickou gerilou trvá už půl století a vyžádal si desítky tisíc obětí.

Mírové rozhovory oficiálně začaly 18. října v norském Oslu. Zástupci obou stan tam dojednávali pouze technické a organizační okolnosti rozhovorů. A dohodli se na hlavních tématech jednání.

Mírový proces má zahrnovat pět hlavních bodů:

  • rozvoj chudého venkova
  • účast budoucích formací rebelů na politickém životě země
  • definitivní ukončení nepřátelské aktivity
  • ukončení pašování drog, kterým se rebelové financují
  • pomoc obětem bojů

Právě neshody na hlavních tématech přispěly ke krachu minulých jednání. Nyní mají ale povstalci slabší vyjednávací pozici, neboť jim vládní síly v uplynulých letech zasadily citelné rány.

„Uvědomujeme si, že výzva, před kterou stojíme, je obrovská. Věříme ale, že máme opravdovou příležitost ukončit padesátiletý boj,“ uvedl ještě před začátkem jednání šéf mírové mise kolumbijské vlády Humberto de la Calle.

FARC bude nejspíš tlačit i na další témata – povstalcům se nelíbí utrácení vlády za zbrojení a hlavní vyjednavač Iván Márquez by rád změnil ústavu: „Chceme, aby to, na čem se dohodneme, reflektovala ústava. Nejlepší bude, aby vzniklo ústavodárné shromáždění, ve kterém budou moci všichni vyjádřit svůj názor,“ myslí si Iván Márquez.

„Sekretariát FARC… rozkazuje všem guerillovým jednotkám na celém území státu zastavit všechny druhy útočných vojenských operací proti veřejným silám i všechny sabotážní akce proti veřejné či soukromé infrastruktuře.“

Příměří jako možnost pro posílení řad?

Rebelové z FARC se už v Oslu pokusili uzavřít příměří, ale vláda to odmítla z obavy, že by vzbouřenci jako v minulosti mohli využít klidu zbraní k posílení svých řad. V roce 2001 se počet bojovníků FARC pohyboval kolem 16 000 mužů, nyní jich je asi 8 000.

Revoluční ozbrojené síly Kolumbie se zformovaly v 60. letech minulého století - nejprve jako protestní hnutí proti vyvlastňování půdy drobných farmářů. Během studené války gerila s podporou levicových režimů vojensky zesílila a využila toho nejen k prosazování svých politických cílů, ale taky k ovládnutí části narkobyznysu. FARC figuruje na americkém i evropském seznamu teroristických organizací - mírové rozhovory s jeho vůdci mají i v Kolumbii řadu kritiků. Krvavým bojům a partyzánským výpadům padlo za oběť už více než 120 000 lidí.

FARC a vláda Kolumbie jednají o míru (zdroj: ČT24)