Na bezpečnost v Bratislavě bude dohlížet více kamer

Bratislava - Bratislava se inspirovala Prahou a chce zásadně rozšířit kamerový systém ve městě. Zatímco česká metropole má bezpečnostních kamer v ulicích přes pět stovek, ta slovenská zatím méně než padesát.

Bezpečnost v Bratislavě dnes hlídá 48 kamer. Záběry nepřetržitě sledují městští policisté na jednotlivých odděleních. Bratislava za provoz kamerového systému utratí ročně v přepočtu 700 000 korun. Jen za loňský rok městští policisté díky nim řešili 5 000 případů. A pochvalují si, že díky kamerám v centru výrazně ubylo kapesních krádeží. 

Počet přestupků zachycených kamerou
Zdroj: ČT24

Bratislava začala instalovat kamery až v roce 2000. Posledních šest let ale nebyly na nové peníze. Teď politici slibují, že systém výrazně rozšíří. „Inspirujeme se Prahou a Chomutovem, kde nejenže kamer přibývá, ale hlavně mění staré analogové za digitální, ze kterých je kvalitnější záznam,“ říká mluvčí primátora Bratislavy. 

V Bratislavě jsou kamery především na pěších zónách na Starém městě. Nové kamery chtějí policisté hlavně v okrajových čtvrtích. Na magistrátu ani na městské policii si zatím nikdo nestěžoval, že by mu bezpečnostní kamery narušovaly soukromí. Právě naopak - lidé žádají více kamer na velká sídliště.

Reportáž Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)