Opozice je pro Británii legitimním zástupcem Syřanů

Londýn - Británie oficiálně uznala opoziční koalici bojující proti režimu syrského prezidenta Bašára Asada. Ministr zahraničí William Hague označil opozici jako „jediného legitimního zástupce syrského lidu“. Syrská opozice vidí krok Londýna jako povzbuzení pro ostatní evropské země.

„Vláda (Velké Británie) se rozhodla uznat Národní koalici sil revoluce a syrské opozice jako jediného legitimního zástupce syrského lidu,“ řekl Hague v parlamentu. Podle něj je nyní opoziční koalice věrohodnou alternativou Asadovy vlády. Pokud nebude dosaženo diplomatického řešení situace, Británie nechce vylučovat žádnou možnost, která by v rámci mezinárodního práva zachránila lidské životy, uvedl britský ministr.

Podle něj je nyní opoziční koalice věrohodnou alternativou Asadovy vlády. Hague zároveň ohlásil, že Británie uvolní pro Sýrii dva miliony liber. Pokud nebude dosaženo diplomatického řešení situace, Británie nechce vylučovat žádnou možnost, která by v rámci mezinárodního práva zachránila lidské životy, uvedl britský ministr. Nevyloučil ani nasazení britských jednotek. 

„Tento krok je velmi důležitý a myslím, že povzbudí více Syřanů, aby se ke koalici připojili a důvěřovali jí a také povzbudí další evropské státy k jejímu uznání,“ řekl mluvčí syrské národní koalice Valíd Bunni.

Minulý týden byla v Kataru vytvořena syrská opoziční koalice, která má zastupovat všechny opoziční síly a v budoucnu sestavit přechodnou vládu. Účast v ní odmítla dvě radikální islamistická uskupení. Syrskou opozici podpořila jako první ze západních zemí Francie. Podle Británie od začátku konfliktu v Sýrii před 18 měsíci zahynulo kolem 30 000 osob.

Vydáno pod