Bolívie je nekompromisní: Nikam nechoďte, sčítáme!

La Paz - Sčítání lidu paralyzuje celou Bolívii. Levicový prezident Evo Morales nařídil po dobu evidence obyvatel zákaz vycházení z domu. Téměř deset milionů Bolivijců tak má dnes jediný úkol - zůstat doma a počkat na návštěvu úředníka. Sčítání se v Bolívii koná po 11 letech. Úřady oznámily, že pokud bude nějaký dům neobsazený, bude vyvlastněn městem. Obchody zůstanou zavřené, na ulicích bude jako po vymření.

Těsně předtím, než začalo nařízení platit, zaplavily bolivijská autobusová nádraží desetitisíce lidí. Všichni měli jediný cíl: dostat se do středy do místa svého narození. Středu vyhlásila vláda dnem pracovního klidu, a kdo se nebude zdržovat doma, aniž by si opatřil potřebné povolení, bude riskovat pokutu.

Sčítání lidu je v Bolívii důležité nejen demograficky, ale i politicky. Podle nově zjištěného počtu obyvatel jednotlivých regionů se budou měnit i počty jejich zástupců v parlamentu. Podle odhadů bolivijských médií klesne počet lidí v hornických oblastech Oruro a Potosí, naopak se předpokládá jejich nárůst v oblasti Santa Cruz. Tento bohatý region by měl poté mít i větší počet zástupců v zákonodárném shromáždění. A protože je Santa Cruz znám svým odporem vůči socialistické politice téměř sedm let vládnoucího prezidenta Moralese, mohly by se výsledky sčítání podepsat i na novém rozložení politických sil v zemi.