Vyděděný film režisérky Piussi měl premiéru

Bratislava - Slovenská dokumentaristka Zuzana Piussi provokuje snímkem Od Fica do Fica. Nový film režisérky, které hrozí trestní stíhání za starší dokument o praktikách ve slovenské justici, odmítly promítat multiplexy, na premiéru přesto dorazilo tolik lidí, že organizátoři museli přidávat židle.

Velká kina odmítla dokument Od Fica do Fica promítat. A možná udělala velkou chybu, na premiéru dorazily davy. První diváci viděli film v zapadlém sále bratislavského klubu. Na plátně se ale film nejspíš znovu neobjeví, míří totiž na internet. 

Film popisuje poslední dva roky na slovenské politické scéně. Vypráví o tom, jak levicový kabinet premiéra Roberta Fica vystřídala u moci pravice, během jejíž krátké vlády se provalila korupční aféra známá pod názvem Gorila, načež se do vedení země po drtivém vítězství ve volbách opět vrátil Fico. 

SME o filmu:

„Od Fica do Fica není film o politicích ani investigativní reportáž. Je to film o nás občanech a o tom, co všechno se změnilo, když se kauza provalila.“

„Film ukazuje slovenskou společnost, všechny ty volby a politiky. Proto jsem to od roku 2010 dělala. Byla jsem zvědavá. No… je to takový smutný film,“ říká sama autorka. 

Film končí drtivým vítězstvím sociální demokracie v předčasných volbách a návratem Roberta Fica do premiérské funkce. Podezření, která spis Gorila obsahoval, dodnes policie nevyšetřila. Pokračování časosběrného dokumentu už ale režisérka neplánuje. 

Reportáž Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)