Vladimír Franz

VLADIMÍR FRANZ (53), nezávislý kandidát, hudebník, vzděláním právník. Uvádí, že hovoří anglicky a rusky.

Za komunismu se Franz živil v dělnických profesích, krátce působil jako vychovatel na učilišti. K umění se dostal díky svému angažmá v mosteckém divadle, kam nastoupil jako korepetitor a autor hudby. Studoval soukromě malbu, skladbu a dějiny umění u českých autorit. V současnosti působí jako pedagog DAMU v Praze, kde vede kabinet scénické hudby, v roce 2004 byl jmenován profesorem. Zkomponoval hudbu k více než 140 divadelním představením, je šestinásobným držitelem ceny Alfréda Radoka.

Franz je znám české veřejnosti zejména proto, že jeho tvář i tělo s výjimkou dlaní pokrývá výrazné tetování. „Tetování je projevem svobodné vůle. Jde o výraz trvalého a neměnného rozhodnutí stát si za svým, v dobrém i zlém,“ komentoval to Franz, který se takto zdobí od svých 18 let. Obavy z toho, že by jej jeho vzezření mohlo u části populace handicapovat, odmítá. „Museli bychom mít hodně nízké mínění o jiných politicích, pokud bychom předpokládali, že by mě moje tvář měla před nimi diskvalifikovat,“ uvedl.

Impulsem ke kandidatuře na hlavu státu byla pro Franze mohutná podpora fanouškovské skupiny na sociální síti Facebook. Jeho hlavním úkolem v roli prezidenta by podle něj byla moderace veřejné diskuze a „pozitivní působení na občanskou společnost“. V případě svého zvolení nehodlá vytvářet „nezávislé mocenské centrum“ a tvrdí, že bude garantem férovosti a dodržování principů parlamentní demokracie, ústavy a „lidské slušnosti“. K otázce jmenování vlády stojící na podpoře komunistů uvedl, že „moudří voliči“ ho před takové rozhodnutí nikdy nepostaví. Jeho názory například na zahraniční vystupování Česka nejsou známé.

Den se Vladimírem Franzem (zdroj: ČT24)