Tomio Okamura

kandidát vyřazený ministerstvem vnitra TOMIO OKAMURA (40), nezávislý kandidát, podnikatel v turistice, absolvent chemické průmyslovky. Hovoří anglicky a japonsky.

Okamura se narodil v Japonsku české matce a japonsko-korejskému otci. Žil střídavě v obou zemích. Po maturitě pobýval v Japonsku, zde se živil převážně manuálními pracemi – dělal popeláře a prodával v kině popcorn. Prosadil se až v Česku, když se z turistického průvodce pro Japonce vypracoval na výhradního zástupce největších japonských cestovních agentur.

Do povědomí veřejnosti se dostal především jako mluvčí Asociace cestovních kanceláří a také kvůli svému působení v pořadu České televize Den D, kde coby úspěšný byznysmen pomáhal začínajícím podnikatelům s jejich projekty. Spolupracoval také s rádiem BBC v Praze jako komentátor pro japonský region. V dalším pořadu ČT 13. komnata se vyznal z toho, že dlouho nevěděl, kam vlastně patří kvůli svému vzhledu. Pro Japonce byl moc evropský, pro Čechy příliš exotický.

V senátních volbách 2012 uspěl jako nezávislý kandidát ve volebním obvodě Zlín. Vzápětí oznámil kandidaturu na prezidenta – senátními volbami si podle svých slov ověřil, že má podporu občanů. Tvrdí, že jako prezident bude moci lépe prosazovat svoje vize. „Chci, aby naše republika šla nahoru, proto kandiduji. Vidím, jak se žije v Norsku a ve Švýcarsku. U nás se tak může žít taky,“ zmínil svůj volební leitmotiv Okamura. Chce být protiváhou parlamentu a exekutivy a zástupcem „prostých normálních občanů.“ Ve svých tezích není konkrétní, ale zmínil například, že chce prosadit zavedení hmotné a trestní odpovědnosti politiků a že vláda s podporou či tvořená KSČM mu nevadí.

Den s Tomiem Okamurou (zdroj: ČT24)