Na pacifický ostrov Sandy nejezděte: Není tam

Canberra – Na řadě map – včetně námořních a meteorologických – i na Google Earth najdete ostrov, který byste ale v Korálovém moři ve skutečnosti hledali marně. Sandy Island totiž vůbec neexistuje, jak dokázala expedice geologů z univerzity v Sydney, která se do jižního Pacifiku na místo údajného ostrova vypravila. Kartografové přitom ostrov mezi Austrálií a francouzskou Novou Kaledonií do svých publikací zahrnovali minimálně posledních deset let, na atlasu The Times je zanesen pod názvem Sable Island.

„Chtěli jsme to prověřit, protože navigační mapy na palubě lodi ukazovaly v tomto místě hloubku 1 400 metrů,“ uvedla expertka Maria Setonová, která byla v posádce plavidla Southern Surveyor. „Ten ostrov je na Google Earth a na dalších mapách, tak jsme to jeli zkontrolovat a nenašli jsme ho. Jsme pořádně zmateni. Jak se ostrov mohl na ty mapy dostat?“ dodala.

Podle francouzského tisku měl ostrov ležet ve francouzských teritoriálních vodách, ve francouzských vládních mapách ale zaznamenán není. Australský hydrografický úřad, který vytváří námořní mapy země, uvedl, že zakreslení neexistujícího ostrova do některých oficiálních map a na Google Earth může být jednoduše důsledkem lidské chyby opakované řadu let.

Mluvčí úřadu australskému tisku sdělil, že zatímco někteří tvůrci map do nich záměrně přidávají imaginární ulice, aby zamezili případnému porušování autorských práv, u námořních map to zvykem nebývá, protože by to snižovalo důvěru jejich uživatelů.