Přemysl Sobotka

PŘEMYSL SOBOTKA (68), senátor a kandidát za ODS, původní profesí lékař. Uvádí, že hovoří anglicky a rusky.

Před listopadem 1989 Sobotka pracoval v liberecké nemocnici na chirurgii a poté na rentgenologii, v politice se začal angažovat až po revoluci. Vstoupil do Občanského fóra, poté v roce 1991 do ODS. V letech 1990–1996 byl libereckým radním, následně byl celkem čtyřikrát zvolen do Senátu za obvod Liberec (naposledy v roce 2010). Je prvním kandidátem na prezidenta, který vzešel z vnitrostranických primárek, když v souboji o Hrad porazil europoslance za ODS Evžena Tošenovského.

Sobotka patří mezi nejdéle sloužící senátory a po celou dobu působil ve vedení horní komory. Hned v roce 1996 se stal místopředsedou, po volbách v roce 2004 pak Senát vedl. Stranicky se Sobotka zapsal jako konsenzuální politik, kterého neobestíral žádný skandál či podezření z korupce. V roce 2010 výrazně přispěl k odchodu Mirka Topolánka z čela ODS, když jej veřejně kritizoval za opakované kontroverzní výroky a byl prvním ze členů užšího vedení strany, který ho vyzval k rezignaci na funkci předsedy. Podobně ostře vystoupil Sobotka i proti Václavu Klausovi po prohraných volbách v roce 2002, kdy ho také jako první vyzval k odchodu z čela ODS.

Sobotka se výrazně profiluje jako antikomunistický kandidát. Pokud by se rýsovala vládní koalice, na níž by se podíleli komunisté, „hledal by cesty, jak jí zabránit“. Za nepřijatelný označuje i kabinet, který by se opíral o nepřímou podporu KSČM. Pokud by se i tak komunisté k vládě dostali, Sobotka by údajně na prezidentskou funkci abdikoval.

Kandidát ODS se také staví výrazně proti další federalizaci Evropské unie a slibuje, že zajistí, aby o případném přijetí eura v Česku rozhodli lidé v referendu. V případě zvolení prezidentem by Sobotka také „jen vzácně“ uděloval milosti a naopak častěji využíval prezidentovu možnost vystupovat na plénu Senátu a Poslanecké sněmovny.

Den s Přemyslem Sobotkou (zdroj: ČT24)