Rusko pustilo z vězení fyzika odsouzeného na 14 let za špionáž

Moskva - Ruský fyzik Valentin Danilov, který byl v roce 2004 odsouzen ke 14 letům vězení za špionáž pro Čínu, byl podmínečně propuštěn z vězení v sibiřském Krasnojarsku. Vědec měl podle soudu poskytnout čínské straně utajované údaje o vlivu slunečního záření na umělé družice Země. Danilov vinu odmítá a hodlá se o pomoc obrátit k mezinárodním soudním institucím.

„Velmi bych ocenil, kdyby mi konečně někdo řekl, jaká státní tajemství jsem prodal,“ komentoval v rozhovoru s novináři své propuštění. Ruští ochránci lidských práv označují Danilova za politického vězně, protože se netajil kritickým názorem na politiku prezidenta Vladimira Putina. Vědec chce dál hájit svou nevinu, v případě nutnosti i u mezinárodních soudů.

Odsouzený profesor nepopírá, že informace čínským kolegům poskytl, nicméně argumentuje tím, že už dávno nebyly utajované. Podle ruských médií šlo o objevy samotného Danilova, které byly odtajněny osm let před rozsudkem. Vědec byl odsouzen i za finanční machinace, kterých se podle soudu dopustil při sjednávání kontraktu s čínskými společnostmi.

Dnes šestašedesátiletý Danilov se svého činu měl dopustit v letech 1999 a 2000, zatčen byl v roce 2001. Původní čtrnáctiletý trest mu byl později o rok zkrácen, z vězení dnes vyšel proto, že si odpykal už dvě třetiny trestu. Po propuštění se odebral do Novosibirska, kde žije jeho manželka.