Mursího dekrety jsou prý jen dočasné

Káhira – Prezidentská kancelář dnes ujistila, že dekrety posilující Mursího pravomoci jsou jen dočasné, a vyzvala „všechny politické síly“ v zemi, aby dosáhly širší dohody o budoucí ústavě. Mursí se chce zítra setkat s nejvyšší soudní radou. Egyptská justice se ohradila proti prezidentskému dekretu, který soudům okleštil pravomoci a naopak posílil moc prezidenta, což vyvolalo v zemi protesty.

Dekrety posilující pravomoci prezidenta Mursího dál rozdělují Egypt. Demonstranti pokračují v protestech a do ulic se chystají i příznivci prezidenta z Muslimského bratrstva. Přijetí dekretů už odsoudila egyptská opozice, nejvyšší soud, neziskové organizace i někteří světoví politici. Od pátku se při protestech zranilo 500 lidí. 

Nejvyšší soudní rada oznámila, že Mursího dekrety nezatracuje jako celek, ale že jejich využití může být jen omezené. Zároveň vyzvala soudce a prokurátory, aby se nepouštěli do stávky, k níž je vyzval takzvaný soudcovský klub se sídlem v Alexandrii.

Nové dekrety Egypťany rozčílily, protože prezident Mursí si jimi podmanil soudy a skoro všechny státní orgány. Justice tak ztratila vliv na novou ústavu. Podle prezidentových slov dekrety jen chrání výsledky revoluce a jsou dočasné.

Náměstí Tahrír opět plní demonstranti
Zdroj: EPA/KHALED ELFIQI/ISIFA

Egyptský prezident Muhammad Mursí: „Revoluce proběhla, ale jen tak se nezastaví. Justice je respektovaná instituce s loajálními členy, ale ti kteří se v ní chtějí schovat, tak na ty se teď zaměřím.“

Soudce Mohamed Abdullah: „Právníci v Alexandrii jsou proti zdržování práce v tak důležité instituci, jakou je soudnictví. Právo patří lidu a nikoliv soudcům.“

Mursího dekrety ale vyvolaly protesty opozice i veřejnosti - tisíce lidí začaly opět demonstrovat na káhirském náměstí Tahrír. Alexandrijští soudci a prokurátoři vstoupili do stávky a nálady všeobecně v justici ukazují, že by se k nim mohli připojit i kolegové ve zbytku země. Oporu má Mursí jen u vlivného Muslimského bratrstva, které je nejsilněji zastoupeno v parlamentu. 

Posílení prezidentových pravomocí přišlo jen den poté, co Mursí pomohl dojednat příměří vyhroceného konfliktu mezi Izraelem a Hamasem. Podle některých komentářů si tím egyptský prezident výrazně posílil svůj vliv.

Vydáno pod