Rezoluce na zvýšení statusu Palestiny žádá obnovu jednání s Izraelem

New York/Paříž – Francie podpoří žádost palestinské samosprávy o zvýšení statusu Palestiny z pozorovatelského na nečlenský stát OSN. Oznámil to francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius. Země Valného shromáždění o rezoluci mají hlasovat koncem týdne. Palestinci už zveřejnili návrh textu.

Palestinská území mají teď v OSN status stálé pozorovatelské mise. Valné shromáždění má hlasovat o tom, zda Palestině v rámci OSN zvýšit status na nečlenský pozorovatelský stát, jak žádá palestinská rezoluce. Ta také zdůrazňuje „naléhavou nutnost obnovit a urychlit vyjednávání“ mezi Palestinci a Izraelem o otázce hranic, statusu Jeruzaléma, uprchlících nebo osadách. 

Také vybízí k „mírovému urovnání na Blízkém východě, které ukončí okupaci započatou v roce 1967 a uskuteční myšlenku dvou států“, nezávislé Palestiny a Izraele. 

Podle všeho bude nejspíš palestinská rezoluce přijata. Podporu jí například vyslovila už třeba Francie. Pro zvýšení statusu Palestiny se už vyslovily například Rakousko nebo Švýcarsko, zatímco Německo je spíše proti. Postoj Británie je zatím mlhavý. Proti jsou kromě Izraele třeba i Spojené státy americké.   

Uznání státnosti, jakkoli s přídomkem nečlenství, by Palestincům poskytlo možnost vstoupit do některých mezinárodních institucí, v nichž pak mohou podnikat legální kroky proti Izraeli.