„Slovenský princ Philip“ Gašparovič zase šlápl vedle

Sarajevo – Pořádného diplomatického faux pas se dopustil slovenský prezident Ivan Gašparovič. Během návštěvy Bosny a Hercegoviny totiž přirovnal dobré vztahy Čechů a Slováků ke vztahům mezi bosenskou Republikou srbskou a Bosnou. Vnitrobosenské vztahy jsou přitom velmi napjaté. Prezidentova kancelář nicméně tvrdí, že slova hlavy státu byla dezinterpretována a vytržena z kontextu a že Gašparovič chtěl zdůraznit důležitost pozitivního dialogu a neustálého hledání kompromisů. Vztah s Prahou měl právě posloužit jako příklad takovéto komunikace.

Gašparovičův přehmat se nicméně dostal na titulní stránky balkánských webů. „Republika srbská a Bosna a Hercegovina jsou jako Slovensko a Česko. V mnohém jsou si podobné,“ prohlásil slovenský prezident na tiskové konferenci po rozhovoru s prezidentem Republiky srbské Miloradem Dodikem.

Bosna je od 90. let dvacátého století, kdy prošla nejhorším evropským ozbrojeným konfliktem od konce druhé světové války, etnicky hluboce rozdělena mezi někdejší válečné rivaly, kteří žijí ve dvou autonomních částech - muslimsko-chorvatské Federaci Bosny a Hercegoviny a v Republice srbské. Soupeření mezi těmito entitami zpomaluje prosazování nutných reforem na celostátní úrovni a je brzdou hospodářského růstu.

Gašparovičovy přehmaty, přeřeknutí a úlety

Podobně jako třeba britskému princi Philipovi se ani slovenskému prezidentovi Ivanu Gašparovičovi podobné boty a přehmaty rozhodně nevyhýbají. V minulosti označil třeba papeže Benedikta XVI. za Dominika a před někdejším chorvatským prezidentem Stipem Mesičem si pochvaloval srbské pobřeží a rozvoj srbské ekonomiky. "Měli se radovat za společným stolem. Bude radost jiná, bude to smutek," prohlásil před léty po tragické nehodě slovenského vojenského letadla na severovýchodě Maďarska, kdy zahynulo 42 lidí. Loni po prohraném hokejovém zápase s Ruskem při odchodu ze stadionu řekl tehdejší slovenské premiérce Ivetě Radičové, aby mu nepřekážela, což měl podle jeho kanceláře být žert. Jindy zase Radičovou z SDKÚ-DS chybně označil za předsedkyni levicové strany Smer a fungování Evropské unie se v jeho podání řídí „libanonskou“ a ne Lisabonskou smlouvou. Letos v dubnu se mu zase podařilo správně vyslovit slovní spojení Organizace spojených národů (OSN) až na několikátý pokus. "Velice mě těší, že i v Organizaci spojených nádorů, názorů, spojených nádor… spojených národů, kde se rozhoduje o velmi důležitých věcech, vždy najdeme společnou řeč, a to je důležité," řekl tehdy. Nedávno také označil jednu slovenskou novinářku za analfabeta.