Sopka na Kamčatce zalila lávou dvě lokality

Moskva - Vědeckou základnu vulkanologů a turistický tábor, který je součástí místního národního parku, zalila vroucí láva z kráteru kamčatské sopky Ploskij Tolbačik. Živel neohrozil životy lidí, obce vzdálené i několik desítek kilometrů ale zahalily kotouče vulkanického popela.

Ploskij Tolbačik, vysoký 3 100 metrů, nepatří podle vědců k příliš nebezpečným kamčatským sopkám. Jeho zatím poslední erupce v polovině 70. let minulého století ale vyvolala v oblasti paniku, vytvořila nová lávová pole a změnila profil kráteru.

Nynější aktivita, kterou experti začali registrovat od počátku týdne, se projevuje vývěrem sopečného materiálu a sloupem dýmu, který zatím dosahuje výše čtyř kilometrů. Okolní letecká doprava podle ruských médií zatím ohrožena není.

Sopečný masiv Tolbačik leží zhruba uprostřed poloostrova Kamčatky, který patří k seizmicky nejaktivnějším oblastem asijského kontinentu. V oblasti je téměř 30 aktivních sopek, z nichž největší Ključevskaja je vysoká 4 750 metrů. Nejaktivnější kamčatskou sopku Kronockaja někteří experti označují za nejkrásnější vulkán světa.