Čínská muzea vyzdvihují zrod komunistické strany

Peking - Desetitisíce muzeí a památníků připomínají v Číně revoluční zrod komunistické republiky. V roce 2005 přišla vláda s konceptem takzvané rudé turistiky. Ta má zvýšit zájem Číňanů o tyto lokality. Pekingu přitom nejde jen o vzdělávání obyvatel, ale také o peníze.

Památník Rudé detašované jednotky žen na tropickém ostrově Chainan navštíví denně několik zájezdů. Místní komunisté tady v roce 1931 zformovali první, plně ženský vojenský prapor. Jezdí sem organizované skupiny stranických činitelů, zaměstnanců státních podniků a studentů.

Podle průvodců se ale mladí lidé v areálu nudí a jezdí sem, protože musí. Na ostrově plném přímořských resortů by památník bez povinných zájezdů zel prázdnotou. Na tomto prostranství se ještě nedávno konala dennodenní představení revolučních tanců a písní. Pro nezájem návštěvníků je ale vedení parku zrušilo.

Mladí Číňané navštěvují památky z donucení

Hora Ťing-kang-šan v provincii Ťiang-si je v zemi známá jako kolébka komunistické revoluce. V roce 1927 tady Mao Ce-tung založil svou první revoluční základnu. I sem přijíždí většina turistů v organizovaných zájezdech. Muzeum má pro oblast i praktický význam. „Přináší obrovské výhody našemu hospodářství. Vytváří pracovní místa ve městě. Pomáhá renovovat infrastrukturu a zlepšuje kultivovanost místních obyvatel,“ řekla zástupkyně ředitele Revolučního historického muzeua.

Na čínských vysokých školách patří komunistická historie mezi povinné předměty. Většina studentů tvrdí, že jim pro praktický život v jednadvacátém století její vyúka moc nedává a že je komunistická ideologie v rozporu s každodenním životem v materialistické společnosti. I přes malý zájem mladých lidí je projekt rudé turistiky úspěšný. V celé Číně vytvořil podle úřadů na dva miliony pracovních příležitostí a ročně generuje příjmy ve výši kolem dvou set miliard korun.

Reportáž Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)