Taliban zaútočil na afghánské letiště, zahynulo 14 lidí

Dželálábád (Afghánistán) - Ozbrojenci hnutí Taliban zaútočili na letiště ve východoafghánském městě Dželálábád, kde je také společná základna americké a afghánské armády. V místě se podle svědků ozvalo několik výbuchů a střelba. Útok nepřežilo čtrnáct osob, z nichž devět podle agentury AFP patřilo k atentátníkům. Byli mezi nimi také tři sebevražední útočníci. Vojáky z řad NATO útok podle důstojníků nezasáhl.

Útok, k němuž se přihlásil Taliban, skončil až po dvou hodinách. Proti útočícímu komandu zasáhly i vrtulníky mezinárodní koalice. Akce začala výbuchem dodávky u vjezdu do bezpečnostního pásma kolem letiště. Následovala pak raketová a minometná střelba. Zástupce Talibanu sdělil, že se po ní komando dostalo na základnu, což ale mluvčí afghánského ministerstva obrany popřel. Také NATO akci považuje za nezdařený útok.   

Ačkoli je letiště v Dželálábádu mimořádně střeženo, Taliban na ně letos zaútočil už podruhé. V únoru zabil sebevražedný útočník s náloží umístěnou v automobilu devět lidí u základny, kterou využívá prakticky výhradně americká armáda a NATO. Dželálábád je hlavním střediskem východoafghánské provincie Nangarhár.

Útoky Talibanu, jehož vládu svrhla v roce 2001 Spojenými státy vedená invaze koaličních sil, pokračují navzdory snahám USA a afghánské vlády zlepšit bezpečnost v zemi před odsunem většiny bojových sil NATO. Ten je plánovaný do konce roku 2014.