Místo cigaret jsou v belgických krabičkách letáky

Brusel - V Austrálii straší kuřáky krabičky, které jsou celé polepené drastickými obrázky následků kouření. Evropské země zatím k takovým opatřením nesáhly, se závislostí na nikotinu tu ale bojují i jinými zbraněmi. Třeba v Belgii se objevila kontroverzní kampaň, která nabízela novou značku cigaret. Krabička ale obsahovala srolované letáčky s výzvou, aby lidé s kouřením přestali.

Kontroverzní kampaň instaluje v Belgii automaty na cigarety. Je na nich velký nápis „zdarma“, kuřáci se k nim proto hrnou. Když ale konečně zvědavě otevřou krabičku, najdou v ní jen srolovaný leták. Na tom se píší rady, že by měli s kouřením přestat. „Jsme velmi spokojení s kampaní, šlo to skvěle. Zasáhli jsme hodně kuřáků,“ raduje se ředitel komunikace farmaceutické firmy Pfizer Daniel Van Bellinghen.

Řada odborníků ale kampaň kritizuje

Největší farmaceutická firma odmítá, že by tímto marketingovým trikem chtěla jen zvýšit svoje prodeje. „To nebyl automaticky ten cíl. Oslovili jsme kuřáky, kteří chtějí ve svém životě opakovaně skoncovat s kouřením,“ vysvětlil Van Bellinghen. Podle odborníků ovšem kampaň udělala víc škody než užitku.

„Pro úspěšnou terapii je třeba důvěra, upřímnost, opravdovost. Tohle považuji za neodpovídající,“ podotkl expert na odvykání kouření Martial Bodo. Na internetu byl o falešné cigarety takový zájem, že už firma nemá žádné na skladě. I přes kritiku zvažuje, že kampaň spustí i v dalších evropských státech, včetně Česka.

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)