Armáda v Kolumbii zabila při bombardování 20 ozbrojenců FARC

Bogota - Nejméně 20 povstalců z levicových Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC) bylo zabito při nedělním bombardování kolumbijské armády na jihozápadě země. Terčem bombardování byl tábor FARC ve venkovské oblasti Los Arrayanes v provincii Narino u hranic s Ekvádorem.

FARC v listopadu vyhlásila jednostranné příměří, které by mělo platit až do ledna a usnadnit tak mírové rozhovory, jež kolumbijská vláda s FARC vede v kubánské Havaně. Už několik dní po vyhlášení příměří ale kolumbijská armáda povstalce obvinila, že klid zbraní porušují a pokračují v útocích. Současná mírová jednání dávají naději na ukončení nejdéle trvajícího povstání v Latinské Americe, které začalo v roce 1964. Krvavým bojům a partyzánským výpadům padlo za oběť už více než 120 000 lidí.

Kolumbijská vláda si od míru slibuje, že uklidní zahraniční investory, kteří do země začnou vkládat prostředky a rozhýbou především kolumbijský důlní průmysl. Povstalci zase doufají, že vláda rozdělí miliony akrů půdy chudým rolníkům.