New York se bouří - fotograf stiskl spoušť, místo aby se snažil pomoci

New York - New York pohoršila fotka muže, kterého jiný cestující strčil přímo do kolejiště metra těsně před příjezdem vlaku. Snímek, který otiskly bulvární noviny New York Post, je podle mnohých za hranicí etiky. A důvod? Podle názoru lidí měl fotograf místo fotografování muži pomoct. Nezávislý fotograf se ale brání - chtěl bleskem oslnit řidiče. Muž po nárazu vlaku zemřel. Viníka už policie zatkla, k činu se přiznal.

V úterý odpoledne na stanici Times Square přišel neznámý muž k 58letému cestujícímu a začal mu sprostě nadávat. Krátce nato ho strčil přímo do kolejiště před přijíždějící metro. Zděšení cestující mu už nestihli pomoct. „Vím, že se hádali. Lidi se pak snažili zamávat na řidiče, ještě předtím než ho vlak přejel,“ popsal tragédii svědek.

Nezávislý fotograf, který byl zrovna na místě, muže přímo v kolejišti vyfotil. Na snímku je vidět, jak se snaží dostat zpět na nástupiště. S titulkem „Odsouzený k smrti“ fotku otiskl newyorský plátek. Na sociálních sítích se autor bránil, že chtěl bleskem oslnit řidiče. Lidi chování fotografa pohoršilo. Místo fotografování měl muži pomoct.

„Lidi byli v šoku a nevěděli, co se děje. Někteří začali ze stanice utíkat, někteří tam stáli jako opaření,“ vzpomíná další z cestujících.

Zatímco se záchranáři snažili přejetého muže oživit, viník z místa utekl. Policie proto celou oblast uzavřela a místo oblepila jeho fotografiemi. Po několika hodinách útočníka dopadli. K činu se přiznal. Podle newyorského starosty Bloomberga má nejspíš psychické problémy.