Ruská zima nezalehla jen Moskvu, ale půlku Evropy

Moskva/Záhřeb – Mrazivé dny a ještě mrazivější noci, jež v těchto dnech zažívá Česká republika, postihly celou střední a východní Evropu. V Moskvě kvůli sněhové kalamitě a ledovce kolabuje doprava, v celém Rusku umrzlo už šest lidí. Polsko hlásí deset obětí mrazů, minimálně šest lidí přišlo kvůli sněhu o život také na Balkáně. Husté sněžení zcela ochromilo chorvatskou metropoli Záhřeb, kde museli na několik hodin uzavřít letiště. Obdobný scénář zažili i cestující ve Frankfurtu nad Mohanem.

RUSKO: Několikahodinové sněžení ochromilo automobilovou i leteckou dopravu. Jenom v Moskvě dnes bylo nasazeno 7 300 lidí na posypové práce a odhrnutí zhruba sedmicentimetrové vrstvy sněhu. Ve městě se tvořily několikakilometrové kolony aut, aniž by se ještě Moskva vzpamatovala z obří sněhové kalamity, která v prvních prosincových dnech zablokovala tah na Petrohrad. Na všech třech moskevských mezinárodních letištích byly opožděny nebo zrušeny lety.

„Během této nejtužší zimy v Rusku za posledních 20 let umrzlo v Moskvě už šest lidí,“ informoval mluvčí ministerstva pro mimořádné situace. V Jakutsku na Dálném východě bylo naměřeno 29 stupňů pod nulou.

Ministr pro mimořádné záležitosti Vladimir Puchkov:

„Situace je náročná, povolal jsem bezpečnostní síly v centrálním regionu. Předpověď počasí totiž není dobrá; připravili jsme proto zásoby a taky jsme v kontaktu s podniky a organizacemi, abychom logisticky nastavili dodávání pomoci.“

POLSKO: Deset životů si silné mrazy vyžádaly v Polsku, kde teploty v některých oblastech klesaly i pod minus 15 stupňů. Oběťmi jsou převážně bezdomovci. Už říjnový vpád zimy si v Polsku vyžádal 14 mrtvých. Během předchozí zimy zemřelo v Polsku na podchlazení kolem 200 lidí. Většinu obětí přitom vždy tvoří lidé bez domova, často v podnapilém stavu.

NĚMECKO: Mráz a sníh ale panuje i v Německu. Na letišti ve Frankfurtu nad Mohanem bylo do dnešního rána zrušeno kolem stovky letů. V noci na dnešek byly na mnoha místech Německa zaznamenány zatím nejnižší teploty této zimy. V Pulheimu u Kolína nad Rýnem naměřili meteorologové minus 14 stupňů, v hornolužickém Sohlandu poblíž hranic s Českou republikou dokonce minus 22,3 stupně Celsia.

Bedzomovkyně v Berlíně
Zdroj: ČTK/AP/Timur Emek

ŠVÝCARSKO: Země helvétského kříže zažila nejstudenější noc od příchodu sněžení v tomto týdnu. V centrálních oblastech Švýcarska teplota klesla v noci k minus 29 stupňům Celsia. V lyžařských střediscích Svatý Mořic nebo Pontresina klesla rtuť teploměru ke 23 stupňům pod bodem mrazu. V alpských regionech bylo vyhlášeno také lavinové nebezpečí.

CHORVATSKO: Sníh a mráz mocně udeřily na Balkáně. V chorvatské metropoli Záhřeb napadlo místy až 40 centimetrů sněhu, což je největší sněhová nadílka za posledních šedesát let. Sníh připravil část města o elektrický proud, ochromil tramvajovou, autobusovou i leteckou dopravu. Záhřebské letiště bylo ráno uzavřeno. Návštěvu Chorvatska si tak musel o mnoho hodin nedobrovolně prodloužit německý prezident Joachim Gauck. Pod sněhem je rovněž severní část pobřeží Jaderského moře a další rozsáhlé oblasti Chorvatska. Tři lidé zemřeli v důsledku podchlazení a jeden přišel o život při odklízení sněhu před svým domem.

SRBSKO: Umrznutí dalších dvou lidí hlásí také Srbsko. I zde noční příval sněhu a silný mráz zkomplikovaly dopravu i v Srbsku. Ve Vojvodině čekala vozidla až čtyři hodiny na hlavní dálnici vedoucí z Bělehradu k maďarským hranicím, než je záchranné týmy osvobodily ze sněhových závějí. Během několika hodin tady napadlo až půl metru sněhu. V jednom zablokovaném autě porodila žena cestou do nemocnice zdravou holčičku. Pojmenovala ji Snežana, což v překladu znamená Sněhurka.

Kalamita v Bělehradě
Zdroj: ČTK/AP/Darko Vojinovic

BULHARSKO: Ve čtyřech oblastech země panují nebezpečné povětrnostní podmínky, jež si mohou vyžádat oběti na životech a materiální škody. Výstraha se týká oblastí kolem Blagoevgradu, Pazardžiku, Smoljanu a Kardžali. V Sofii byl kvůli srážkám a námrazám zase vyhlášen žlutý stupeň, znamenající, že počasí je potenciálně nebezpečné a je třeba být opatrný.

RUMUNSKO: Sněhové bouře se přesouvaly přes Balkán východním směrem a zasáhly také Rumunsko, kde se dnes konají parlamentní volby. Do boje se živlem byla nasazena armáda, která se snažila uvolnit cesty, aby se voliči dostali do volebních místností.

Reportáž o počasí v Evropě (zdroj: ČT24)