Srbský generál Tolimir stráví zbytek života za mřížemi

Haag – Bosenskosrbský generál Zdravko Tolimir stráví zbytek života ve vězení. Doživotní trest mu udělil Mezinárodní tribunál v Haagu za zločiny spáchané v roce 1995 mimo jiné ve Srebrenici a Žepě na východě Bosny.

Tolimir byl obžalován z genocidy, ze spiknutí ke spáchání genocidy, ze zločinů proti lidskosti a z porušování norem válečného práva v závěru války v Bosně, mezi červencem a listopadem 1995. V té době byl členem hlavního štábu bosenskosrbské armády a jedním ze zástupců vrchního velitele Ratka Mladiče.

Chemický Zdravko chtěl útočit na prchající děti

Genocidy se Tolimir podle soudu dopustil, když bylo povražděno na 7 000 mužů a chlapců ze Srebrenice. Obviněn je ze spoluúčasti na zabití Muslimů (dnes Bosňáků) zajatých po pádu srebrenické enklávy a držených dočasně na různých místech kolem Bratunace a Zvorniku. Konkrétně prý dohlížel na oddíl, který povraždil na 1 700 mužů a chlapců.

Z důkazů haagské obžaloby vyplývá, že muž přezdívaný po vzoru bratrance Saddáma Husajna Chemický Zdravko, v Srebrenici navrhoval použití chemických zbraní. Dokonce i proti kolonám prchajících žen a dětí. Před tribunálem vraždění označil za protiteroristickou operaci.

Zdravko Tolimir před ICTY
Zdroj: Peter Dejong/ČTK/AP

Tolimir svoji vinu nepřiznal. Byl zadržen v květnu 2007 a jeho proces začal po několika odkladech kvůli špatnému zdravotnímu stavu v únoru 2010. U soudu se obhajoval sám a tvrdil, že „nedával rozkazy během bojů“ a nebyl přítomen ve Srebrenici. Uvedl rovněž, že cílem bosenskosrbských sil bylo bojovat proti ozbrojeným teroristickým skupinám, a ne útočit na civilní obyvatelstvo.

Podle soudce Christopha Flüggeho byl Tolimir naopak "plně obeznámen s opovrženíhodnými zločineckými operacemi (prováděnými ve Srebrenici) a sám se podílel na splnění jejich cílů.

Zdravko Tolimir
Zdroj: Peter Dejong/ČTK/AP

Pozůstalí jsou s verdiktem spokojeni

Sdružení Srebrenické matky, které sdružuje blízké obětí srebrenického masakru, uvedlo, že se jim po vynesení rozsudku ulevilo. „Věřila jsem ICTY,“ řekla Fahira Fejdžičová, která přišla při masakru o manžela a dospívajícího syna. „Moje bolest je nyní o něco menší, moje duše je o něco klidnější,“ řekla a dodala, že bosenskosrbský generál si „zasloužil trest smrti za všechno, co udělal“.

Mladić a bývalý politický vůdce bosenských Srbů Radovan Karadžić jsou souzeni u ICTY z odpovědnosti za válečné zločiny, zločiny proti lidskosti a genocidu spáchané za bosenské války (1992–1995), během které zahynulo na 100 000 lidí.

Reportáž Jakuba Nettla a Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)