V Tyrolsku zemřel český lyžař vyproštěný z laviny

Vídeň - V nemocnici v Innsbrucku zemřel český lyžař, jehož ve středu záchranáři vyprostili z laviny u tyrolské obce Serfaus. Lavina se ve středu dopoledne uvolnila na svahu, který se muž chystal sjet spolu s dalšími dvěma lyžaři a který se nacházel mimo bezpečnou zónu.

Muž se ocitl zhruba pod stodvaceticentimetrovou vrstvou sněhu. Po dvaceti minutách se čtyřicetiletého lyžaře podařilo z laviny vyprostit za asistence spolupracovníků lanovky, kteří zahájili oživovací pokusy.

V bezvědomí byl Čech nakonec přepraven vrtulníkem pohotovostní služby do nemocnice v Innsbrucku, kde ve středu kolem 23:00 SEČ svým zraněním podlehl.

V posledních letech zahynula v Rakousku řada českých turistů. Lavina si vyžádala nejvíce mrtvých v květnu 2009, když v rakouských Alpách zemřelo pět Čechů a jeden Slovák, který žil v Praze. Přežil jen jeden turista ze sedmičlenné skupiny, která se podle místních chovala vzhledem k podmínkám a ročnímu období velmi lehkomyslně. O měsíc dříve zahynul v Horních Rakousích třiadvacetiletý český student, když se na něj a jeho pět kolegů při horolezecké výpravě zřítila lavina.