Krátce po návštěvě Panetty základna v Afghánistánu terčem útoku

Kábul – Sebevražedný atentátník zaútočil u vojenské základny nedaleko Kandaháru krátce poté, co místo navštívil ministr obrany Spojených států Leon Panetta. Při výbuchu zemřel americký voják a dva afghánští civilisté, další tři lidé byli zraněni. Ministrovi se nic nestalo, a podle všeho nebyl ani útok cílen proti němu. K akci se přihlásil Taliban.

Ministr Panetta je v Afghánistánu od včerejška. Je tady na průzkumu terénu kvůli stahování amerických vojáků ze země. Americké jednotky mají z Afghánistánu odejít do roku 2014. I poté ale někteří v Afghánistánu zůstanou kvůli výcviku afghánských bezpečnostních sil. Podle šéfa amerických vojsk v Afghánistánu by to mohlo být 6 000 až 10 tisíc vojáků. 

Spojené státy a Afghánistán začaly v polovině listopadu vyjednávat o podmínkách, za jakých budou americké jednotky moci v zemi zůstat. Panuje shoda, že by tam Američané neměli mít vlastní stálé základny. Rozpaky budí například požadavek Karzáího, který trvá na tom, aby americké vojáky mohly soudit afghánské tribunály. 

Panetta se dnes sešel v Kábulu s afghánským prezidentem Hamídem Karzáím, kterému předal pozvání amerického prezidenta Baracka Obamy k návštěvě Washingtonu. Obě hlavy státu by se měly setkat ve druhém lednovém týdnu.