Saddího případ upozorňuje na praktiky MI6 a CIA

Londýn - Britská vláda zaplatí odškodné bývalému libyjskému disidentovi Samímu Saadímu. Přes dva miliony liber dostane za to, že ho britští agenti vydali bývalému diktátorovi Muammaru Kaddáfímu. Jako odpůrce jeho režimu měl být následně psychicky i fyzicky týrán. Samí Saadí s rodinou nabídku na mimosoudní vyrovnání přijali.

Samí Saadí zažaloval britskou vládu za to, že byl v rámci operace z roku 2004, na které se prý podílela britská rozvědka, unesen i s manželkou a čtyřmi dětmi v Hongkongu a vydán do Libye. Tam skončil ve vězení, kde ho mučili. Dostával elektrické šoky a byl psychicky týrán. Až loňské povstání v Libyi znamenalo pro Saadího osvobození. 

Nejmenovaný mluvčí britského ministerstva zahraničí dohodu potvrdil, ale zároveň upozornil, že tím Londýn oficiálně žádnou vinu neuznal a ani tak neučinil pod nátlakem justice. 

Saadího případ je z období oteplení vztahů mezi Kaddáfího Libyí a Británií, v níž byl premiérem Tony Blair. Londýn si tehdy pochvaloval čerstvý slib Tripolisu, že bude Západu pomáhat v boji proti terorismu.

„Míří to až do nejvyšších pater MI6 a britské vlády. Víme, že tehdejší ředitel protiteroristického oddělení na MI6 komunikoval přímo s šéfem vyšetřování Kaddáfího režimu Músou Kúsou,“ říká Kat Craigová, ředitelka právní sekce organizace pro ochranu lidských práv Reprieve. 

Právě bývalá pravá ruka Muammara Kaddáfího - Músá Kúsa - byl jako šéf tajných služeb hlavní spojkou a také pojítkem Saadího kauzy. V Kúsově kanceláři našli během libyjské občanské války lidé z organizace Human Rights Watch dokumenty svědčící o praxi západních tajných služeb po 11. září. Popisují únosy lidí podezřelých z terorismu do zemí, kde pak byli mučeni. 

„Podle těchto svazků CIA do Libye unesla 8 nebo 9 lidí. A nešlo jen o předávání islamistických militantů, Američané jim také dávali otázky, na které se Libyjci měli ptát. A z dokumentů je také jasné, že u některých výslechů byli osobně,“ tvrdil už v roce 2011 Peter Bouckaert z Human Rights Watch.

Saadího případ ukazuje na praktiky CIA a MI6 (zdroj: ČT24)
Vydáno pod