Izraelský ministr zahraničí Lieberman složil funkci

Jeruzalém - Izraelský ministr zahraničí a vicepremiér Avigdor Lieberman rezignoval. Funkci složil po včerejším obvinění z podvodu a ze zneužití důvěry, několika dalším obviněním včetně korupce čelí už od 90. let. Lieberman je dlouholetým spojencem premiéra Benjamina Netanjahua, demisi podal pět týdnů před parlamentními volbami. V minulosti slíbil, že odstoupí, pokud bude obviněn z korupce. Ještě ve čtvrtek přitom prohlašoval, že zákon mu neukládá rezignovat, a proto zatím odstoupit nehodlá.

Liebermanova strana Izrael je náš domov jde do předčasných voleb stanovených na 22. ledna na společné kandidátce s blokem Likud premiéra Benjamina Netanjahua. Jejich volební koalici průzkumy trvale předpovídají vítězství.

Policie loni v dubnu doporučila zahájit trestní stíhání kontroverzního politika pro podezření z praní špinavých peněz, ze zneužití důvěry, ze zastrašování svědka a z podvodu. Liebermana podezřívala, že přijal od podnikatelů „několik milionů dolarů“ jako úplatek v letech 2001 až 2008, kdy byl poslancem a zastával řadu vládních postů. Peníze pak byly údajně proprány přes bankovní konta a fiktivní zámořské společnosti. Lieberman jakékoli pochybení popíral.

Generální prokurátor Jehuda Weinstein nakonec rozhodl, že pro obvinění v této kauze nejsou dostatečné důkazy, a případ uzavřel. Lieberman tak čelí obvinění z podvodu a zneužití důvěry kvůli tomu, že údajně prosazoval bývalého izraelského velvyslance v Bělorusku, jenž mu prý sdělil důvěrné informace o policejním vyšetřování v Bělorusku vedeném proti Liebermanovi na žádost izraelské policie.

Telefonát Ireny Kalhousové (zdroj: ČT24)