Dotcom zatím zůstane, kde je

Wellington - Projednání americké žádosti o vydání zakladatele a šéfa internetového serveru Megaupload Kima Dotcoma z Nového Zélandu bylo znovu odloženo. Soudní slyšení o vydání osmatřicetiletého Dotcoma, vlastním jménem Kima Schmitze, se mělo konat letos v srpnu, ale poté bylo odloženo na březen příštího roku a nyní byl termín ještě posunut na srpen 2013.

USA usilují o Schmitzovo vydání, protože server Megaupload podle nich sdílením filmů, hudby a dalšího chráněného obsahu způsobil majitelům autorských práv škodu půl miliardy dolarů. Schmitz a jeho spolupracovníci touto činností údajně získali od roku 2005 více než 175 milionů dolarů (přes 3,5 miliardy Kč).

Schmitzovi právníci tvrdí, že společnost pouze nabízela on-line úložiště dat, a odmítají americká obvinění z porušování autorských práv, z praní špinavých peněz a z vydírání. Schmitz, který je původem Němec a má od roku 2010 trvalé povolení k pobytu na Novém Zélandu, byl nedlouho po svém zatčení v lednu letošního roku propuštěn do domácího vězení.